НОВИНИ

КПКОНПИ спечелила дела за незаконно придобито имущество за над 5,5 млн. лева

bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 13.10.2020
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
кпконпи спечелила дела незаконно придобито имущество млн лева
Снимка: Архив/БГНЕС

Незаконно придобито имущество в размер на над 5,5 млн. лева е отнето в полза на държавата след искове от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Постановените съдебни решения се отнасят за период от 10 месеца - между януари - октомври т.г.

Общата сума по всички дела, завършили с осъдителни решения в полза на Комисията, е 5 689 330,30 лв. Част от тях са по Закона за противодействие на корупцията и за
отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ), който е в сила от януари 2018 г., а останалите са по предишните закони за отнемане на незаконно придобитото имущество и имущество, придобито от престъпна дейност.

От Александър Божков, осъден за лихварство, с окончателен съдебен акт е отнето имущество на обща стойност 216 484 лв. От него и съпругата му са отнети и идеални части от апартамент и няколко автомобила.

Имущество на обща стойност 102 081,89 лв. е отнел Окръжен съд-Русе от Атанас Паскалев. Той има присъда за участие в организирана престъпна група за имотни измами, а отнетата собственост включва двуетажна къща с двор във Ветово, автомобили и парични средства.

Два имота в гр. Ветово, товарен автомобил и парични суми в размер на 74 509 лв. са отнети от Люцкан Люцканов, обвинен за телефонни измами. Съдебното решение на Окръжен съд-Русе е влязло в сила.

От Ивайло Ангелов са отнети суми в размер на 126 114 лв., с решение на Окръжен съд-Велико Търново, което не е окончателно. Срещу Ангелов се води наказателно производство за телефонни измами.

От наследниците на Йордан Цонков-Джиджи окончателно е отнето имущество в полза на държавата на обща стойност 544 590 лв. Съдебните решения са на Софийски градски съд и Софийски апелативен съд. Отнемат се апартаменти в София, ниви и ливади, автомобили, левовата равностойност на дружествени дялове и суми от отчуждени МПС. Проверката срещу Цонков е започнала след наказателно производство за данъчни престъпления в особено големи размери.

От Цветомир Дончев е отнето в полза на държавата имущество в размер на 466 122,53 лв. с окончателен съдебен акт. В сумата, претендирана от КПКОНПИ и уважена от съда, са включени и 4 недвижими имота, лек автомобил и пари.

Уважен е иск на КПКОНПИ за отнемане на имущество в размер на 399 917,88 лв. от Димитър Леонов, обвинен от прокуратурата в държане с цел разпространение на наркотици.

С влязло в сила съдебно решение на Окръжен съд-Силистра е отнето имущество в размер на 755 086,27 лв. от Свилен Георгиев. Той е обвинен от прокуратурата за превеждане на непълнолетни лица през границата.

Имущество на обща стойност 78 397,19 лв. е отнето в полза на държавата от Сергей Георгиев. Същият има присъда от австрийски съд за сводничество, призната за изпълнение у нас от Софийски градски съд.

Окръжен съд-Ямбол е постановил решение за отнемане в полза на държавата на имущество на стойност 31 310,31 лв. Искът е срещу Деян Дочев, след повдигнато обвинение за трафик на хора.

От Росен Стамов е отнето имущество за 109 148,93 лв. с влязло в сила решение на Окръжен съд-Бургас. Стамов е обвинен от прокуратурата за участие в организирана престъпна група, която е държала и разпространявала цигари без бандерол.

Окръжен съд-Кърджали е постановил отнемане на имущество в размер на 192 872,89 лв., от Христо Русев. Проверката на КПКОНПИ срещу него е започнала след повдигнато обвинение за причинена имотна вреда в големи размери.

С влязло в сила съдебно решение на ОС-Русе, по иск на КПКОНПИ, е отнета в полза на държавата сумата от 215 031 лв. от Стефан Вълчев. Той е с присъда за незаконна банкова дейност и пране на пари.

Уважен е и иск на КПКОНПИ от Окръжен съд-Велико Търново, срещу Ивелин Шишков. Общият размер на отнетото имущество е 683 193 лв., като решението е влязло в сила. Шишков има присъда за трафик на хора в Белгия и обвинение за пране на пари в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: България - Уелс, двубой от "Лигата на Нациите"
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: България - Уелс, двубой от "Лигата на Нациите"
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Германия - Швейцария, двубой от "Лигата на Нациите"
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Германия - Швейцария, двубой от "Лигата на Нациите"