НОВИНИ

Край на кризата? Премиерът стана и външен министър, рокада и в земеделското министерство (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:33, 22.04.2024
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Край на кризата с промените в служебното правителство. С указ на президента Румен Радев служебният премиер Димитър Главчев става и министър на външните работи, а Георги Тахов - на земеделието. Така се слага точка на близо седмичните вълнения кой да е външен министър, след като Главчев не иска да работи със Стефан Димитров.

Тази сутрин премиерът Димитър Главчев е изпратил писмено предложение до президента Румен Радев, с което е потвърдил искането си да бъде назначен и за министър на външните работи.

След разговор между президента и премиера по телефона, час по-късно Румен Радев издаде указ, с който назначава Димитър Главчев и за министър на външните работи, а досегашния директор на фонд "Земеделие" Георги Тахов - за министър на земеделието. Със същия указ държавният глава освобождава Стефан Димитров като министър на външните работи, а Кирил Вътев като министър на земеделието.

Дотук се стигна след като седмица след старта на десетото служебно правителство премиерът Димитър Главчев поиска оставката на Стефан Димитров като министър на външните работи и предложи на негово място Даниел Митов от ГЕРБ. Главчев мотивира исканата оставка с лошата комуникация по време на атаката на Иран срещу Израел.

Искането за смяната дойде часове след острата реакция на Бойко Борисов, който обвини Стефан Димитров, че се отклонявал от официалната външна политика на страната. След два дни мълчание президентът заяви, че няма да подпише указ за назначаване на зам.-председател на партия за министър в служебно правителство. Последва и среща между президента и служебния премиер в петък, завършила без резултат. Митов оттегли номинацията си. Главчев обяви, че няма план Б. А вечерта от интервю за "Панорама" стана ясно, че Стефан Димитров засега остава. На следващия ден Главчев изненадващо обяви новата си идея.

"Вчера водихме разговори с президента Радев и му предложих аз да поема Външно министерство. Това може би е новина за вас. Изчакваме как ще се развият събитията. Ако издаде указ да поема Външно министерство, аз ще нося политическа отговорност и за Външно министерство", каза Димитър Главчев на 20.04.2024.

В същия ден президентът даде знак, че не би приел само ярко политическо назначение в служебния кабинет.

"Вчера в края на деня получих това авангардно предложение от г-н Главчев. Аз съм го казвал много пъти, както и на вас - в момента, в който ти ми подадеш човек, на когото имаш доверие, аз веднага ще издам указ. Също го посъветвах - имаме множество прекрасни дипломати, които са готови да поемат веднага министерството", каза Румен Радев на 20.04.2024.

Освобождаването на Кирил Вътев като земеделски министър не срещна такива перипетии. Главчев обяви, че Вътев не отговарял на темпото, което очаква от него. Стана ясно, че и Вътев сам имал съмнения дали да остане в кабинета.

В новата ни история досега Димитър Главчев е вторият служебен премиер, който е и външен министър. Двете позиции съвместяваше и Марин Райков в кабинета,назначен от президента Росен Плевнелиев през 2013 г. В редовно правителство премиер и външен министър за половин година е бил и Любен Беров.

Според конституционалиста Наталия Киселова новият министър Георги Тахов трябва да положи клетва пред Народното събрание. За премиера това не е нужно, защото той вече се закле заедно с цялото правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разходите за отбрана в Западна и Централна Европа са по-високи, отколкото в края на Студената война
Разходите за отбрана в Западна и Централна Европа са по-високи, отколкото в края на Студената война
Борисов пред симпатизанти: Ще поискаме забрана и на вноса на руски газ
Борисов пред симпатизанти: Ще поискаме забрана и на вноса на руски газ