НОВИНИ

Готвят ли САЩ санкции срещу израелската армия?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:46, 22.04.2024
Чете се за: 05:02 мин.
По света
Слушай новината

В Израел - първа оставка на високопоставен военен командир след нападението на палестинската групировка Хамас на 7 октомври. Началникът на израелското военно разузнаване Ахарон Халива обяви, че се оттегля от поста си, тъй като повереното му звено се е провалило с предотвратяването на атаката, при която загинаха 1200 души - повечето от тях цивилни. Премиерът Бенямин Нетаняху остро критикува появилите се твърдения в медиите, че Съединените щати готвят санкции срещу батальон на израелската армия по обвинение за нарушаване на човешките права.

Кадри от операция на израелската армия на окупирания Западен бряг. Насилието между израелските сили и палестински бойци там периодично ескалира - палестинци атакуват израелски войници, Тел Авив им отвръща със сила. Именно опериращият на Западния бряг батальон "Нецах Йеруда" беше замесен в скандала със санкциите, които Съединените щати може да наложат на израелската армия.

В неделя изданието "Aксиос" съобщи, че Вашингтон подготвя тази стъпка заради предполагаемо нарушаване на човешките права. Конкретният пример е от 2022 г. за смъртта на 78-годишен мъж с палестинско и американско гражданство, загинал при арест от страна на израелската армия, след като е бил завързан и душен. Тогава командирът на батальона "Нецах Йехуда" беше порицан, а двама офицери - уволнени. Не липсват и други твърдения за случаи на малтретиране на задържани палестинци. В създадения през 1999 г. изцяло мъжки батальон "Нецах Йехуда" служат ултраортодоксални евреи. Премиерът Нетаняху се обяви против налагането на санкции.

"Яростно ще защитавам израелската армия и нашите бойци. Ако някой си мисли, че може да санкционира батальон от силите ЦАХАЛ, ще му отвърна с цялата си сила", каза Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Нетаняху е категоричен, че действията на всички членове на армията са били законни. Ако твърденията в медиите се окажат верни, то това ще са първите американски санкции срещу израелската армия. Ако бъде санкциониран, батальонът няма да може да получава никаква финансова подкрепа от Съединените щати. Според американски закон, помощ не може да бъде давана на силови структури, които са нарушавали човешки права.

Към момента няма официален коментар от американска страна. В изминалите месеци отношенията между традиционно близките съюзници Вашингтон и Тел Авив се обтегнаха заради войната в Газа, където се съобщава за над 35 хиляди убити цивилни и все по-задълбочаваща се хуманитарна криза.

В събота във втория по големина град в Газа - Хан Юнис беше намерен масов гроб. Според палестинските власти в него са открити най-малко 180 тела. В навечерието на Пасха от Белия дом публикуваха изявление на Джо Байдън, в което той изтъква, че остава пряко ангажиран с работата по освобождаването на останалите над 100 израелски заложници в Газа. Въпреки критиките си към Израел, в събота Камарата на представителите на американския конгрес одобри и отпускането на 23 млрд. долара военна помощ на Израел.

"Моята ангажираност с безопасността на еврейския народ, със сигурността на Израел и правото му да съществува като независима еврейска държава е непоклатима", категоричен е американският президент Джо Байдън.

Повече от половин година продължава войната между Израел и палестинската групировка Хамас в Ивицата Газа. На 7 октомври стотици палестински бойци нахлуха на израелска територия, убиха 1200 души и отвлякоха 250. Още тогава вината за това, че е допуснал да бъде преодоляна смятаната за непробиваема израелска отбрана пое шефът на разузнаването Ахарон Халива. Днес той обяви, че подава оставка, но ще остане на поста си, докато бъде назначен негов заместник. Очаква се с постовете си да се разделят и други високопоставени военни командири от израелската армия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев и спортни експерти обсъдиха перспективата за това София да организира Зимни младежки олимпийски игри
Президентът Румен Радев и спортни експерти обсъдиха перспективата за това София да организира Зимни младежки олимпийски игри
Жоан Лапорта: Барселона може да поиска преиграване не мача с Реал Мадрид
Жоан Лапорта: Барселона може да поиска преиграване не мача с Реал Мадрид