НОВИНИ

Главчев ще е вторият едновременно служебен премиер и външен министър в най-новата ни история

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:24, 22.04.2024
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният премиер Димитър Главчев, който тази сутрин изпрати на президента Румен Радев писмо с искане да бъде назначен и на поста на министър на външните работи, а по-късно президентът издаде указ, ще бъде вторият служебен премиер и служебен министър на външните работи в най-новата политическа история на България.

В първото изобщо в историята на страната ни служебно правителство - това с премиер Ренета Инджова (управлявало от 17 октомври 1994 до 25 януари 1995 г.), постът на премиер не се съчетава с този на служебния министър на външните работи. Тогава напълно безпартийният Иван Станчов заема поста за времето на служебния кабинет.

Във второто служебно правителство - на Стефан Софиянски, управлявало от 12 февруари 1997 до 21 май 1997 г., премиерът и министърът на външните работи също са различни. Тогава служебен външен министър е Стоян Сталев, също безпартиен.

В третото служебно правителство под ръководството на Марин Райков, назначено след подадената оставка на кабинета „Борисов“ в отговор наантимонополнитее протести в страната и след провалените 3 опита за съставяне на правителство, се въвежда практиката на съчетаване на поста на служебния премиер и на служебния министър на външните работи. В кабинета "Райков", управлявал страната от 13 март 2013 до 29 май 2013 г., за министър на външните работи е назначен също Марин Райков.

Следва служебното правителство на Георги Близнашки, където практиката премиерът да е и външен министър, е прекратена. Кабинетът на Близнашки управлява от 6 август 2014 до 7 ноември 2014 г., като там за служебен външен министър е назначен Даниел Митов, тогава от "Движение "България на гражданите".

Правителството на Огнян Герджиков е деветдесет и петото правителство на Република България, и пето служебно в историята на страната ни. То е назначено на 27 януари 2017 г. от президента Румен Радев, и управлява до 4 май 2017 г. В него външен министър е Ради Найденов.

Първото служебно правителство на Стефан Янев е и шестото служебно. То е назначено от президента Румен Радев и действа в периода 12 май – 16 септември 2021 г., като на 14 септември 2021 година става най-продължително управлявалото служебно правителство в българската история, надминавайки продължителността на това на епископ Климент през 1879 – 1880 година. В него премиерът също не е министър на външните работи - на поста вМВнРР е назначен безпартийниятСветланн Стоев.

Във втория кабинет на Стефан Янев,Светланн Стоев отново е назначен като служебен външен министър. Второто служебно правителство на Янев действа от 16 септември 2021 г. до 13 декември 2021 г., назначено от президента Румен Радев.

Снимки: БГНЕС/Архив

Първото служебно правителство на Гълъб Донев е стотното правителство на Република България и осмото служебно след 1990 г. То е назначено на 2 август 2022 г. с указ № 215 на президента Румен Радев и е най-дълго управлявалото служебно правителство (185 дни). На 3 февруари 2023 г. с е разпуснато от президента. В него поста на служебен министър на външните работи заема Николай Милков.

Милков продължава работата си начело наМВнРР и във второто служебно правителство на Гълъб Донев (и девето служебно в най-новата история на страната). То управлява от 3 февруари 2023 до 6 юни 2023 г.

Така в 10отоо служебно правителство в историята на страната - на Димитър Главчев, назначено от президента Румен Радев, служебният премиер ще заема и поста на външен министър.

Иначе, в световната история - не в служебни, а в редовни кабинети, само в три държави по света - Фиджи, Самоа и Катар, постът на премиера и този на външния министър, се заемат от един и същи човек.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калина Бояджиева вдъхнови участниците в турнира по олимпийско таекуондо "Херея Оупън"
Калина Бояджиева вдъхнови участниците в турнира по олимпийско таекуондо "Херея Оупън"
Григор Димитров стартира срещу германец или чех на Мастърса в Мадрид
Григор Димитров стартира срещу германец или чех на Мастърса в Мадрид