НОВИНИ

Българи от Испания подкрепят стартирането на редовна авиолиния между Малага и Пловдив

Те изпращат пари във Фонда за развитие на летище Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: БНТ-Пловдив
12:21, 22.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Българи от Испания изпращат пари във Фонда за развитие на летище Пловдив, за да подкрепят стартирането на директна авиолиния до втория по големина град у нас. Очаква се редовният полет да е от град Малага, водят се преговори и с местните власти в цяла Андалусия за обмен на туристи, съобщиха от пловдивското летище. От седмица общините, които подкрепят финансово Фонда на летище Пловдив, нараснаха с две и вече са 11.

Голяма част от сънародниците ни, които работят в Испания, са от Южна България и от години се надяват на редовна авиолиния до Пловдив. Иванка Деянова живее със семейството си в Малага от 15 години.

Иванка Деянова: "Една много дългоочаквана новина и много желана от всички българи тук в Южна Испания. Ние първи поканихме представители на пловдивското летище, за да се търси възможност за осъществяване именно на тези директни полети."

За да привлекат вниманието, сънародниците ни са направили петиция.

"Освен моралната подкрепа, подписвайки се на тази петиция, те се ангажират изцяло на доброволен принцип да изпращат 1 евро в набирателна сметка в фонда за развитие на летище Пловдив. Някои почват да изпращат и повече – да кажем не 1, а 10", заяви Дойчин Ангелов, изпълнителен директор летище Пловдив.

Иванка Деянова работи в туристическа агенция и отчита нарастващ интерес на испанските туристи към Пловдив и Родопите, а Андалусия отдавна е магнит за българите:

"50-100 групи само от нашата агенция посещават Южна Испания."

Тези данни провокирали среща на ръководството на пловдивското летище с представители на общините Малага и Марбея, откъдето се ангажирали да работят за новата авиолиния. До месец ще е готова ремонтираната жп спирка Маврудово, от която ще тръгнат шатъли за летището. Плановете на НКЖИ са скоро летището да има и самостоятелна жп връзка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близки на момиче, загинало в катастрофа, се събраха на протест в Провадия
Близки на момиче, загинало в катастрофа, се събраха на протест в Провадия
Спортни новини 22.04.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 22.04.2024 г., 12:20 ч.