НОВИНИ

Продължава демонтажът на Паметника на Съветската армия (СНИМКИ)

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
15:56, 22.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
Галерия
Слушай новината

Продължават работите по демонтажа на Паметника на Съветската армия, след като по-рано днес беше премахната плочата от монумента.

Какво предстои и кога ще бъдат свалени и останалите фигури, за "По света у нас", отговорите даде областният управител на София Вяра Тодева.

Снимки: БГНЕС

По обяд е премахната основната плоча от паметника. Така строителните дейности по монумента продължиха отново - 4 месеца след спирането им с решение на Админстративния съд в София и дни след като горната инстанция го отмени.

"Днес започнахме с премахване на плочата с надписа. Това е в изпълнение на заповедта на главния архитект, която е в влязла в сила и тя е от миналата година - от 20 март", обясни Вяра Тодева, областен управител на София.

Според заповедта плочата с надпис "На Съветската армия освободителка от признателния български народ" е опасна.

Близо час и половина е продължил демонтажът на плочата, тя е била свалена на парчета. Според първоначалния график на областната управа този елемент трябваше да бъде премахнат до 26 декември, но заради решението на Административния съд процесът беше спрян.

Очаква се плочата да бъде преместена при останалите фигури в село Лозен и да бъде реставрирана заедно с тях. А кога ще стане това - зависи от обявяването на обществената поръчка, която ще е на стойност 2,5 милиона лева. Тодева поиска сумата с писмо до служебния премиер.

"На първо място обществената поръчка може да бъде стартирана под условие - без осигурено финансиране на този етап в рамките на годината и без парите да бъдат осигурени. Искам да обърна внимание, че само една част - половин милион лева, е предвидено да бъде разплатена тази година", обясни Тодева.

Предстои и премахване на останалите композиции и венците.

"На този етап изчакваме, защото още нямаме съгласие от Министерството на културата за бронзовите фигури и барелефи в Музея на социалистическото изкуство. Надяваме се на бърз отговор, тъй като нашето писмо е от 20 март", каза Вяра Тодева.

От днес започна и полагане на бетонна плоча на върха на монумента, за да се запечатат пукнатините и така да бъде съхранен 30-метровият постамент. Той засега остава. Какво ще има на негово място зависи от архитектурния конкурс за бъдещето на Княжеската градина, който Столична община предстои да обяви.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Балъков е новият старши треньор на Локомотив София
Красимир Балъков е новият старши треньор на Локомотив София
Акция срещу разпространението на дрога край училищата в София
Акция срещу разпространението на дрога край училищата в София