НОВИНИ

Кралица Елизабет II: Няма да живеем вечно, нека спасим света заради децата и внуците ни

кралица елизабет живеем вечно спасим света заради децата внуците
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:30, 01.11.2021
8924
Чете се за: 03:45 мин.
Още
Слушай новината

Кралица Елизабет II призова световните лидери да се "издигнат над политиката и да постигнат истинско държавническо майсторство" на срещата COP26.

Кралицата отправи трогателно послание към участниците в срещата с думите:

"Никой от нас няма да живее вечно. Но трябва да спасим света не за себе си, а за нашите деца и децата на нашите деца и тези, които ще последват стъпките им".

Видеосъобщението на Нейно Величество беше прожектирано по време на вечерен прием за световните лидери в Глазгоу.

От дистанцията на десетилетния си дипломатически опит, тя каза:

Повече от 70 години имах късмета да се срещна и да познавам много от великите световни лидери. Понякога се забелязва, че това, което лидерите правят за народа си днес, е управление и политика. Но това, което правят за хората на утрешния ден – това е държавност. Надявам се, че тази конференция ще бъде един от онези редки случаи, в които всеки ще има шанса да се издигне над политиката и да постигне истинско държавническо майсторство. Лидерите трябва да действат сега, за да се справят с климатичната криза, не за тяхна собствена полза, а за бъдещите поколения, подчерта Кралицата.

Ползите от спешни действия за климата няма да са налице за всички нас тук днес - никой от нас няма да живее вечно. Но ние трябва да направим това не за себе си, а за нашите деца и децата на нашите деца, и тези, които ще последват стъпките им, допълни кралицата.

Миналата седмица беше обявено, че кралицата няма да може да присъства на COP26, след като лекарите ѝ казаха да си почине през следващите две седмици. Но принцът на Уелс, херцогинята на Корнуол и херцогът и херцогинята на Кеймбридж присъстваха на събитието, за да помогнат на премиера Борис Джонсън да посрещне световните лидери.

Междувременно днес беше съобщено, че Елизабет II е забелязана зад волана на автомобил в замъка Уиндзор. 95-годишната кралица е била видяна сама в зеления "Ягуар", който използва за превоз на кучетата си, съобщи таблоидът "Сън".

В края на октомври Бъкингамският дворец съобщи, че Елизабет II е посетила частна лондонска болница за неизяснени "предварителни прегледи" и е останала за една нощ.

Кралицата бързо възобнови официалните си задължения и проведе няколко аудиенции чрез видеовръзка. След това обаче тя се отказа от очакваната си поява на вечерен прием за COP26 в Глазгоу в понеделник след "съвет да си почине", съобщи Бъкингамският дворец.

По-късно от двореца заявиха, че тя ще почива "поне" още две седмици. През уикенда премиерът Борис Джонсън заяви, че тя е в "много добра форма".

До престоя си в болница този месец тя почти ежедневно участваше в официални мероприятия. Неотдавна обаче беше видяна да ходи с бастун и според съобщенията, се е отказала да язди коне.

Най-дълго управлявалият британски монарх ще отпразнува своя платинен юбилей догодина, отбелязвайки 70 години на трона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Агуеро няма да играе за Барселона в следващите 3 месеца
Официално: Агуеро няма да играе за Барселона в следващите 3 месеца
Връчиха наградите за принос в образованието и науката "Акад. Благовест Сендов"
Връчиха наградите за принос в образованието и науката "Акад. Благовест Сендов"