НОВИНИ

Кралицата слиза от трона: Дания се готви за абдикацията на Маргрете Втора

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:11, 10.01.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Дания се готви за абдикацията на кралица Маргрете Втора в неделя. Навръх Нова година в обръщението си кралицата обяви, че се оттегля в полза на сина си принц Фредерик. Датчаните ѝ отдават почит и се опитват да приемат промяната. Защото тя беше на престола повече от половин век и няколко поколения датчани са израснали като нейни поданици.

Една кралица се оттегля с цялото великолепие, с което носеше короната в продължение на 52 години. В ледения Копенхаген се състояха последните ритуали от протокола - последно преминаване с покритата със злато над 100 - годишна каляска до двореца, последна аудиенция с наградени и заслужили личности. За много от близо шестте милиона поданици новината беше изненадваща.

"Реших, че сега е настъпил точният момент", каза Маргрете Втора, кралица на Дания (31.12.2023 г.)

Много датчани не помнят друг монарх, а кралицата се ползваше с огромно одобрение. Заема престола през 1972 г., когато е на 32 години, след конституционна промяна, която дава правото на жени да застават начело на монархията. И оттогава е с неизменна усмивка, безупречна елегантност и винаги близо до хората.

- Беше отличен пример за всички. Беше страхотна като кралица.

Известна е с артистичните си заложби и със своята страст към приказките на прочутия разказвач Ханс Кристиян Андерсен и към балета. Съчетава двете като в продължение на три десетилетия създава костюми и декори, един от най- известните е този на Снежната кралица преди три години. Нейна голяма любов е археологията, която е изучавал в Кеймбридж. Затова сладкарница в Копенхаген създаде специален десерт в чест на Маргрете Втора във формата та пирамида с корона.

"Създадохме този сладкиш специално за абдикацията. Винаги правим нещо специално по повод кралски сватби, рождени дни. Направен е от марципан, солен карамел и печени бадеми, покрит с мус от маракуя и обсипан с шоколад. Вдъхновен е от кралицата, която в ранните си години е била на разкопки при египетските пирамиди", каза Хенрик Йонсбак, сладкар от Копенхаген.

На 14 януари тя ще се оттегли. Датата е специална - на този ден баща ѝ и предава короната. А в неделя тя ще подпише декларация, с която ще отстъпи властта на сина си и той ще стане крал Фредерик Десети.

снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан не успя да се противопостави на Билбао в Купата на ФИБА Европа
Балкан не успя да се противопостави на Билбао в Купата на ФИБА Европа
Берое надигра убедително Ямбол като домакин в НБЛ
Берое надигра убедително Ямбол като домакин в НБЛ