НОВИНИ

Терор на две гуми: Мотористи тормозят няколко столични квартала

Редовно преминават с висока скорост, на задна гума и по всяко време на денонощието

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 10.01.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Зрителски сигнал за безотговорно поведение на пътя. Свидетели на ежедневните гонки с мотори стават жителите на няколко столични квартала.

Мотористи редовно преминават с висока скорост, на задна гума и по всяко време на денонощието. Живеещите на булевард "България" се оплакват и от шумовия терор от моторите. А гонките им често завършват и с инциденти.

Само за декември камерите на столичния булевард, където ограничението на скоростта е 70 километра в час, са засекли 300 нарушители, преминали със скорост над 125 километра в час.

Рекордьор сред нарушителите е шофьор, "прелетял" по булеварда с 200 километра в час на 19 декември в 10 вечерта.

И през деня, и през нощта жители на няколко квартала в София стават свидетели на тези гледки. Конкретните кадри са заснети в началото на годината.

"Това се случва, да, вечер ги чувам и не само мотори, а и коли, чувам ги по булеварда", заяви Теодора Анастасова.

Жителите на кварталите по протежението на бул. "България" определят поведението на мотористите като "терор".

"Виждал съм ги, същите неща съм ги виждал, да не говорим за шума вечер. Мерки не се взимат, тази картинка си е от години тук и промяна няма. Едно и също е положението", коментира Димо Георгиев, жител на района.

Една от конфликтните точки е тук, тъй като шофьорите, които завиват от бул. "България" към ул. "Нишава", често не виждат мотористите, които идват отзад с висока скорост.

"На това кръстовище тук често стават инциденти", добави Теодора Анастасова.

Поведението на мотористите е известно и на столичната полиция от години. Оттам обясняват - мерки се взимат и напомнят, че всички сигнали от граждани се разглеждат, но с изключение на анонимните.

"Ежедневно се провеждат специализирани полицейски операции, които са насочени именно към това - спазване на скоростните режими от страна на водачите по т. н. "скоростни булеварди" - там, където позволява. Относно сигналите, които гражданите подават за неизправни и шумозаглушителни уредби, водачи се санкционират ежедневно. Спират се, установяват се такъв тип нарушители и се санкционират ежедневно", заяви старши инспектор Динко Трифонов, "Пътна полиция", СДВР.

"Шофирането става все по-зле. Поведението на пътя на колегите шофьори е все по-лошо. Правилата за движение се спазват все по-малко", каза още Марио, шофьор.

От полицията напомнят, че установените пияни и дрогирани мотоциклетисти може да станат велосипедисти, защото освен автомобили полицията конфискува и мотори.

Репортер: Виктор Борисов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда ще играе контрола с Рубин Казан, проверката между ЦСКА 1948 и Университатя Крайова пропадна
Арда ще играе контрола с Рубин Казан, проверката между ЦСКА 1948 и Университатя Крайова пропадна
Мария Габриел в Мароко: Засилваме заедно борбата с нелегалната миграция
Мария Габриел в Мароко: Засилваме заедно борбата с нелегалната миграция