НОВИНИ

СОС остава блокиран - ще бъде ли избран председател?

Отново се говори за временен или ротационен председател, но решение няма

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:10, 10.01.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Столичният общински съвет остава блокиран. Очакваше се до утре - 11 януари, вече да има яснота как ще се реши кризата и кой ще бъде избран за председател на СОС.

След днешната среща по покана на кмета Васил Терзиев обаче стана ясно не само, че все още не е постигнато разбирателство, ами и че утрешното заседание ще бъде отложено.

Отново се говори за временен или ротационен председател, но решение няма.

На днешната среща в кабинета на кмета Васил Терзиев присъстваха представители на "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Спаси София", Вили Лилков от "Синя София", Пламен Данаилов от "Има такъв народ" и Карлос Контрера от ВМРО. Групата на ГЕРБ-СДС не беше поканена, а от БСП отказаха да дойдат.

Преди началото на преговорите се заговори за ротационно председателство на съвета за срок от една година. Споменаха се и конкретни имена за председателския пост - Вили Лилков, Иван Таков от БСП и Борис Бонев. След края на срещата обаче стана ясно, че имена все още не се коментират.

"Аз заявих, че няма да бъда председател и моето име беше изнесено предварително без консултации, ако имах такива намерения нямаше да влизам в ролята на парламентьор. Това, което обаче е ясно е, че до края на месеца кметът ще внесе предложение за бюджет и дотогава ние трябва да бъдем готови с постоянните комисии", заяви Вили Лилков, общински съветник "Синя София".

Предложението е членовете на общинските комисии да бъдат разпределени пропорционално на общинските съветници от различните групи. Тоест търси се широк консенсус с цел общинският съвет да заработи.

"Политическата ситуация в момента е такава, че много трудно може да бъде сформирано мнозинство, тоест ние трябва да гоним краткосрочната цел съветът да заработи, да се конструират комисиите и да стигнем до бюджета", допълни Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО.

"И ако някой си мисли, че можем да ходим на предсрочни избори, просто да забрави, това ще бъде много тежко петно върху Столичния общински съвет и затова ще направим всичко възможно той да заработи", каза още Вили Лилков, общински съветник от "Синя София".

Планираното утре заседание с една точка за избор на председател все пак ще се проведе, но само за да се гласува неговото отлагане за 25 януари.

Вижте още в прякото включване на Карина Караньотова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА се подсили с норвежеца Улаус Скаршем
ЦСКА се подсили с норвежеца Улаус Скаршем
Данъчни проверки в две от най-големите австрийски търговски вериги у нас (ОБЗОР)
Данъчни проверки в две от най-големите австрийски търговски вериги у нас (ОБЗОР)