НОВИНИ

Множество инциденти на пешеходни пътеки отчитат в Благоевград през последните месеци

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:22, 10.01.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Сериозен ръст на блъснатите пешеходци пресичащи на пешеходна пътеки в Благоевград през последните няколко месеца отчитат властите там.

Пресичане без предварително оглеждане за идващ автомобил, разсеяни шофьори и висока скорост в градски условия. Това са сред основните причини за транспортните произшествия на пешеходни пътеки в Благоевград. Според част от ежедневно пресичащите, и пешеходците и водачите носят еднаква отговорност на пътното платно.

Огнян Стоев – пешеходец: "Ей сега на тази пешеходна, на половината съм влезнал, не иска да спре и си ме отмина."

Добрин Червенков – пешеходец: "Шофьорите трябва да бъдат по-внимателни, пешеходците също трябва да изчакат и по този начин ще се реши проблемът… Всички бързат, всички бързат, а не трябва да е така."

Райна Стоилов – пешеходец: "Всеки бърза за някъде, ама такова е, ако има инстинкт за самосъхранение, нямаше да има толкова катастрофи."

Друг основен проблем са множеството паркирани автомобили преди пешеходните пътеки, заради които и пешеходци и шофьори нямат никаква видимост.

14 транспортни произшествия с блъснати пешеходци на пешеходни пътеки са станали само за последните 3 месеца в Благоевград, отчитат от МВР. Според пътните експерти, тази статистика е тревожна.

Георги Бързаков – пътен експерт и автоинструктор: "Малко повече внимание и от страна на шофьорите, и от страна на пешеходците, не толкова бързане когато се пресича, да се изчака малко, за никъде не бързаме."

През зимните месеци, метеорологичните условия допълнително усложняват пътната обстановка в градски условия, допълни още Бързаков. А за да бъде обърната негативната тенденция е нужно още и подновяване на пътната маркировка и осветлението по главните булеварди.

Репортаж: Али Мисанков, Димитър Балджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният клуб Левски се присъедини към кампанията "Подкрепа за българските капитани"
Волейболният клуб Левски се присъедини към кампанията "Подкрепа за българските капитани"
Производители са притеснени от въвеждане на нови геномни техники при отглеждане на зеленчуци
Производители са притеснени от въвеждане на нови геномни техники при отглеждане на зеленчуци