НОВИНИ

Зрелищен арест на политици беше извършен в Полша

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:17, 10.01.2024
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Зрелищен арест на политици беше извършен в Полша в следствие на поредния сблъсък между управляващата проевропейска коалиция на премиера Доналд Туск и консервативната "Право и справедливост" на държавния глава Анджей Дуда. В президентския дворец бяха задържани бивш министър на вътрешните работи и негов заместник.

Мариуш Камински и Мачей Воншик, са осъдени на 2 години затвор по обвинения в злоупотреба с власт, но през 2015 г. бяха помилвани от президента. Камински обяви гладна стачка.

Безпрецедентно - бивш министър на вътрешните работи и негов заместник, са изведени от президентския дворец с полиция, за да влезе в сила присъда срещу тях. В платформата Х настоящият вътрешен министър Марчин Киеврински, написа "Всички са равни пред закона!"

Задържането всъщност е кулминацията на поредния сблъсък между премиер и президент или управляващата коалиция, начело с проевропейската "Гражданска платформа" на Доналд Туск и партията "Право и Справедливост", която подкрепя държавния глава Анджей Дуда.

Предисторията е отпреди месец, когато Мариуш Камински и Мачей Воншик са осъдени на две години заради злоупотреба с власт на предишни свои позиции. Двамата са избрани за депутати от "Право и Справедливост" и казват че имат имунитет. Въпреки че Сеймът гласува свалянето му, те не признават решението.

И президентът Дуда не приема думата на магистратите. В понеделник вечер беше издадена заповед за ареста на Камински и Воншик. Въпреки това, във вторник сутринта, по покана на президента Дуда, двамата присъстваха на клетва на съветници на държавния глава и останаха в двореца.

Премиерът Туск обвини президента Дуда и "Право и Справедливост", че възпрепятстват правосъдието и нарече ситуацията "невероятна!".

"Заплашени са основите на нашата държавност. Това е очевиден саботаж. Изключително съм притеснен. И не става дума за г-на Воншик или г-к Камински. Става дума за решение на съда, за работа на полицията. Няма място за политика", каза Доналд Туск на 09.01.2024.

Почти по същото време, от двора на президентския дворец, Камински и Воншик се обявиха за политически затворници.

снимки: БГНЕС

"Искам да благодаря на президента за подкрепата и разбирането на ситуацията. Ако трябва да съм честен - изправени сме пред много дълбока криза в държавата ни. Има анархия в съдилищата, бунт във Върховния съд и други магистрати, свързани с "Гражданска платформа", които издават присъди срещу нас. Това са абсолютно неприемливи неща!", каза вчера Мариуш Камински, бивш министър на вътрешните работи.

"Ние сме депутати. Никой не е свалял имунитета ни. Опитите на председателя на Парламента бяха спрени във Върховния съд. В тази ситуация, опитите за арести на народни представители са доказателство, че се движим към тоталитарна държава", допълни Мачей Воншик, бивш зам.-министър на вътрешните работи.

Няколко часа по-късно полицията ги изведе от двореца, на фона на бурни протести в защита на "Право и справедливост".

Кабинетът "Туск" пое властта миналия месец и обеща да прекрати порочните практики на консервативните си предшествници в областта на правото и медиите, които бяха сред основните инструменти за подкопаването на върховенството на закона в Полша. Анализатори обаче коментират, че методите на новите управляващи много приличат на тези на старите, и използват наличните властови механизми, за постигането на целите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синодът избра митрополит Йоан за наместник на Сливенската епархия
Синодът избра митрополит Йоан за наместник на Сливенската епархия
Златомир Загорчич: Имам доверие в играчите и те вярват в мен, целите са възможно най-високи
Златомир Загорчич: Имам доверие в играчите и те вярват в мен, целите са възможно най-високи