НОВИНИ

Преглед на арабските медии: Сирийско-ливанска активистка говори за заблудите в Арабския свят

bnt avatar logo
от БНТ
15:15, 10.01.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Опозиционният уебсайт "ТВ Сирия" съобщава, че няколко видеоклипа, разпространени в социалните мрежи, показват среща на сирийско-ливанската активистка за мир Рауан Осман с говорителя на израелската армия Авичай Адрее и неговия заместник Ела Уавийе. Рауан е роденa в Дамаск. Учи в Ливан. Живее във Франция след избухването на сирийската революция през 2011 г. Сега живее в Германия и пише първата си книга „Израелците, врагове или приятели?“.

Във видеото Рауан от летището в Тел Авив разказва, че знае, че това ще сложи край на връзката й със семейството и страната й. Тя споделя, че е възпитана да мрази Израел като причина за проблемите на арабския регион, но според нея главният проблем са сирийският режим, Хизбула и Хамас.

Турция арестува 10 сирийци за трафик на бежанци

Организацията "Сирийска обсерватория за правата на човека" информира, че турските власти са арестували повече от десет сирийци с обвинения в участие на трафик на бежанци. Те са прехвърлили повече от 50 сирийци. Наблюдателите добавят, че турските власти са затворили границите за сирийци, търсещи убежище от 2015 г., a
членовете на турската гранична охрана извършват най-тежки нарушения срещу арестуваните и използват куршуми срещу тези, които се приближават до границите.

Българските власти са осуетили 176 000 опита за нелегално влизане в страната

Разследване, публикувано в сайта "Мухажер нюз", разкрива, че през 2023 г. българските власти са арестували около 18 000 имигранти, живеещи нелегално в страната или опитващи се да преминат нелегално границата към и от
България. Според информацията в началото на миналия декември те са арестували седем души, които са част от международна трансгранична мрежа за трафик на мигранти от Турция и Гърция през България и Румъния към Западна Европа. Според данните на граничната полиция около 176 000 опита за нелегално влизане през границите на страната са били осуетени. Сайтът допълва, че много незаконни опити за проникване в Европейския съюз през турско-българската граница завършват със смъртта на мигранти от различни страни, търсещи убежище от кризи и войни. Медията твърди, че няколко тела са били погребани, без да може да се установи самоличността им.

Тунизийците се притесняват от нов закон във Франция, който ги задължава да учат в университети

Вестник "Ал-Араб" коментира новия миграционен закон във Франция, посочвайки, че неговата стриктност по отношение на нелегалната миграция и записването на мигранти в университети буди безпокойство сред тунизийците. Вестникът подчертава, че тунизийската общност e повече от 1 800 000 души. Франция се счита за първата приемаща страна за нея в рамките на европейското пространство. Най-високият процент тунизийци под 18-годишна възраст живеят именно там.

Автор: Тухама Ал Джунди

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венцеслав Стефанов: В Славия не променяме традициите си, след идването на Загорчич имаше много ощетяване
Венцеслав Стефанов: В Славия не променяме традициите си, след идването на Загорчич имаше много ощетяване
Длъжникът Кирил Русев е застрелян с оръжие, иззето от къщата на Александров
Длъжникът Кирил Русев е застрелян с оръжие, иззето от къщата на Александров