НОВИНИ

Премиерът: Няма да правим компромиси със състава на МС заради ДПС при ротацията

Министър-председателят отговаря на въпроси на граждани и медии

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:51, 10.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Темата за ротацията беше централна по време на отговорите, които премиерът Николай Денков дава ежемесечно във Фейсбук. Двама вицепремиери би могло да има след ротацията, според Денков. Единият ще е самият той, а ако ГЕРБ са съгласни, втори вицепремиер би могъл да остане финансовият министър Асен Василев.

По темата за смяната на председателя на НС премиерът смята, че първо трябва да се прецени какви задачи си поставя "Продължаваме Промяната", преди да се реши кой да заеме поста. Според Денков, възможните варианти са спрягания досега Никола Минчев, но и генерал Атанас Атанасов.

Всеки министър ще бъде оценяван по работата, която е свършил първо от премиера и вицепремиера и след това политическите лидери ще дават своята оценка, обяви Николай Денков, който отговаря във Фейсбук на въпроси на граждани.

Денков каза, че при ротацията министри ще бъдат сменяни, само ако и двамата с Мария Габриел са съгласни това да се случи.

"9 месеца е твърде кратък срок, имаме програма за 18 месеца. Министрите трябва да продължат работата си, за да се опитат да изпълнят това, което са започнали. Ще бъдат сменяни, само ако наистина е необходимо, очаквам това да бъдат единични случаи", отбеляза министър-председателят.

Министър-председателят напомни, че джентълменското споразумение на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ беше след ротацията Денков да бъде вицепремиер, а Мария Габриел - премиер. А на появилата се нова информация и Асен Василев да е вицепремиер, напомни:

"В началото ние предлагахме втори вицепремиер да бъде Асен Василев. Тогава ГЕРБ не се съгласиха, сега те правят такова предложение, няма лошо."

Денков каза, че е добре повече политически сили да подкрепят кабинета при ротацията, затова ще водят разговори и с ДПС, но уточни:

"Няма да правим компромиси със състава на Министерския съвет заради групата на ДПС при ротацията", заяви премиерът Николай Денков.

Според министър-председателя и Никола Минчев, и Атанас Атанасов биха били добри председатели на парламента, но посочи.

"Трябва да гледаме и другите задачи, които имат. Никола Минчев може да е добър водач на листи за Европарламента."

Според Денков за парламентарната квота за Конституционния съд трябва да се търсят хора-експерти с богат опит в съдебната система и които не са политически оцветени.

Премиерът посочи, че право на президента е да атакува конституционните промени, но отбеляза:

"Това, което е скандално е начинът и езикът, който използва. В това отношение той се държи като опозиционен лидер. Ако иска да излезе и да направи партия. Всичко друго не съответства на поста."

Президентът имаше възможност да вкара България в Шенген, но това не се случи, каза Денков. Отбеляза, че без редовно правителство и парламент, България нямаше как да бъде приета в Шенген дори и частично. Напомни и ползите.

"Това е удобство за българските граждани, които учат, работят, това е огромно облекчение за туризма."

За пълното ни приемане в Шенген според него реалистичната възможност е края на тази или началото на следващата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата се самосезира заради некролози на Хитлер по фасадата на Софийската синагога
Прокуратурата се самосезира заради некролози на Хитлер по фасадата на Софийската синагога
Бягство на наркобос от затвор в Еквадор хвърли страната в хаос
Бягство на наркобос от затвор в Еквадор хвърли страната в хаос