НОВИНИ

Мъж на легло чака вече трети месец да му изплатят пенсията от ТЕЛК

bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 10.01.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Общество
Слушай новината

57-годишен мъж от симитлийското село Брежани чака вече трети месец да му изплатят пенсията за инвалидност, след като през ноември се явил на преглед пред ТЕЛК за преосвидетелстване.

Александър Андреев е едва 23-годишен, когато му поставят диагнозата диабет. Днес той е на 57 години с остра невропатия, затруднено говорене и силно увредено зрение. В началото на ноември миналата година се явява пред ТЕЛК за редовно преосвидетелстване. От тогава до днес пенсията му за инвалидност е спряна. А разходите по лечението му поемат негови близки и роднини.

Боянка Димитрова, сестра на Александър: И ето, кой месец е сега, ноември, декември, той няма никакви средства. - Как живее един такъв болен човек без пари? – Ами не знам как живее. С милостта на близки хора живее, това е. Разходите за него за тия консумативи са големи."

За да разберем какво се случва с пенсията на Александър, потърсихме Националния осигурителен институт в Благоевград. От там ни отговориха, че от тяхна страна забавяне няма.

"Той е подал на 18 юли 2023 г. за редовно преосвидетелстване, но ТЕЛК на 18 ноември го преосвидетелстват. Гражданите, преди да попитат при нас защо има забавяне, първо трябва да си проследят в ТЕЛК и в РЗИ как стоят нещата, защото НОИ не може да продължи плащане на пенсията без да е постъпила медицинска документация и експертно решение, влязло в сила", обясни Мария Стойчева, началник на отдел „Пенсии“ в НОИ-Благоевград.

Обърнахме се и към председателя на ТЕЛК в областния център. Д-р Олег Кашукеев не пожела да застане пред камерата ни, но по телефона обясни, че забавянето се дължи на големия брой експертни решения, които подготвяли.

И въпреки уверението от НОИ след нашата намеса, че и трите пенсии ще бъдат изплатени до края на следващата седмица, Александър няма да има право на чужда помощ.

Според решението на ТЕЛК комисията в Благоевград, Александър има 90% инвалидност. Което значи, че не му достига 1%, за да получи личен асистент.

Боянка Димитрова, сестра на Александър: Не вижда. Изкривява иглите, не може сам да си прави, както преди си правеше сам инжекциите. Не може да вижда да си нагоди единиците на инсулина. Кръвно трябва да си мери постоянно. Щото с тия два инсулта е опасно да вдигне кръвно и така постоянно наблюдение си трябва с него. Пада му захарта и на момента требва език да му се извади, трябва тичане."

Всеки пациент има право на 14-дневен срок да обжалва решението на ТЕЛК и да настоява за по-висок процент инвалидност. В случая с Александър обаче това допълнително би забавило изплащането на пенсията му. А според д-р Кашукеев дори след преразглеждане от Националната експертна лекарска комисия, в много от случаите решението остава същото.

Репортаж: Аксения Ангелова, Д. Балджиев, М. Стоилков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандалски акт: Посегнаха на паметника на граф Игнатиев във Варна (ОБЗОР)
Вандалски акт: Посегнаха на паметника на граф Игнатиев във Варна (ОБЗОР)
Търговският регистър отказа да впише покана за извънредния конгрес на БФС
Търговският регистър отказа да впише покана за извънредния конгрес на БФС