НОВИНИ

Данъчни проверки в две от най-големите австрийски търговски вериги у нас (ОБЗОР)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:00, 10.01.2024
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Проверки в две от най-големите австрийски търговски вериги - "Била" и ОМВ започнаха данъчните. Според финансовият министър това не е свързано по никакъв начин с изискванията на Австрия заради Шенген, нито е отговор на призива на бизнеса да се бойкотират австрийските стоки.

Досега нито данъчните, нито от Агенцията по безопасност на храните са обявили, че има конкретни сигнали срещу двете търговски вериги. От НАП обясняват, че всъщност проверките са рутинни и са свързани със завишените изисквания за контрол на стоките с висок фискален риск. Храните са такива стоки, защото при тях има голям процент измами с ДДС. Данъчните обясняват още, че правят проверки на стотици компании в момента, не само на двете австрийски вериги. Потърсихме двете дружества за коментар, но до момента не сме получили такъв.

__________________________________________________________________________________________________

Националната агенция за приходите започна проверки на австрийските компании "Била" и ОМВ. В търговската хранителна верига на проверка са изпратени и служители на Българската агенция по безопасност на храните. При веригата бензиностанции проверяващи са и от Агенция "Митници".

"...Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях. Те не са насочени към конкретни компании. В рамките на своите правомощия НАП извършва контролни действия с цел да установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство и въведения нов режим за предварително деклариране...", заявява Румен Спецов, изп. директор на НАП.

Само преди ден председателят на една от най-големите работодателски организации у нас Васил Велев призова за бойкот на австрийските стоки и по-твърда позиция на България заради частичния Шенген и условията на австрийското правителство.

Според финансовия министър Асен Василев обаче, днешните проверки не са отговор на призива:

"Натиск не се оказва, текат проверки сигурно в 500-600 фирми в страната. Снимали сте две австрийски и сте решили да четете повече отколкото има."

Асен Василев все пак обясни, че има засилени проверки заради Шенген и австрийските изисквания:

"Това, което ние правим, където наистина има поведение диференцирано спрямо Австрия, това са проверките на Агенция "Митници", където всички товари от и до Австрия минават пълния набор от проверки, освен през БАБХ, минават през проверка на рентген и ако се установи проблем там, минават и през ръчна проверка на товарите. Това е по искане на австрийската страна за засилени проверки на товари от и до Австрия."

Именно това е предизвикало опашки на границите.

Земеделският министър Кирил Вътев от своя страна коментира, че е не е запознат да е имало сигнали за нарушения към Българската агенция за безопасност на храните в проверяваната хранителна верига:

"Аз от вас чувам че текат такива проверки. - Тоест от нас чувате? - Да."

Призиви за бойкот на австрийски стоки имаше и в Румъния, но още в началото когато Австрия се обяви против приемането на двете страни в Шенген. ОМВ е един от най-големите инвеститори и в северната ни съседка и също подлежи на непрестанен контрол, беше въведена и специална такса за компанията.

Справка на Министерството на икономиката у нас показва, че Австрия е сред най-големите инвеститори в България. Австрийските преките инвестиции възлизат на 5,5 млрд. евро към края на 2022 година, а стокообмена между двете държави за първите девет месеца на 2023 година е 1,5 млрд. евро.

По темата работиха: Цв. Катанска, Ал. Марков, Ел. Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СОС остава блокиран - ще бъде ли избран председател?
СОС остава блокиран - ще бъде ли избран председател?
Вандалски акт: Посегнаха на паметника на граф Игнатиев във Варна (ОБЗОР)
Вандалски акт: Посегнаха на паметника на граф Игнатиев във Варна (ОБЗОР)