НОВИНИ

Преди новия парламентарен сезон: Ротацията наближава, въпросите в сглобката остават (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:25, 10.01.2024
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Броени часове преди старта на новата парламентарна сесия и два месеца преди ротацията все още не е ясно кои министри ще бъдат сменени в кабинета, кой ще бъде вицепремиер и кой председател на Народното събрание. За парламентарен шеф се спрягат имената на Никола Минчев и Атанас Атанасов. На този фон изтича и срокът за предложения за двама нови конституционни съдии.

Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено. Отворен остава въпросът: Никола Минчев ли ще е следващият председател на Народното събрание или Атанас Атанасов. Днес Атанасов каза, че е готов и има качества, но ще реши групата. Утре в 18:00 часа изтича и срокът за номинации за двама констиотуционни съдии и това се случва в момент, когато Конституционният съд трябва да се произнесе за промените в основния закон.

Ротацията наближава, а въпросите към партньорите в некоалицията се увеличават.

- Ще бъдете ли вицепремиер в ротационното правителство?

Асен Василев - министър на финансите: "Това ще реши парламентът."

- Вие бихте ли приел, бихте ли се съгласил?

Асен Василев - министър на финансите: "Това ще реши парламентът."

При ротацията кабинетът трябва да получи парламентарна подкрепа, каза още Асен Василев:

"Това означава депутатите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да подкрепят въпросния кабинет. Това минава през дискусии между премиера, който ще води този кабинет, който може да подбере екип, минава през дискусии и през дискусии с партиите, от които се иска парламентарна подкрепа, както стана и предишния път."

Кои министри ще бъдат сменени също за сега е в полето на хипотезите.

- Вие казахте обаче, че няма да се чувствате комфортно в правителство на ГЕРБ?

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта: "Аз не смятам, че който и да е министър се чувства комфортно. Това са постове, които са с много голяма отговорност. Не сме тук да ни е комфортно, а да работим."

- Очаквате ли вашият пост да бъде зает от друг министър или очаквате?

Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията: "Нямам представа."

Ще има ли промяна на кандидата за председател на парламента от ПП-ДБ - ще решава групата.

Надежда Йорданова - депутат от ПГ на ПП-ДБ: Не сме обсъждали промяна. - На Никола Минчев промяна няма, така ли да разбирам? - Към настоящия момент Никола Минчев е заместник-председател на НС от ПГ на ПП-ДБ. Това е решение на ПГ, така че аз избягвам да правя каквито и да е политически спекулации."

Атанас Атанасов - депутат от ПГ на ПП-ДБ: "Кой ще бъде председател на НС първо ще реши групата на ПП-ДБ и след това ще реши мнозинството в парламента. - Вашето име стои ли на масата? - Ми да, аз съм готов и смятам, че имам качества, но не е въпроса какво искам аз, а какво ще гласуват хората.

снимки: БТА/Архив

Името на господин Атанасов може ли да бъде прието като един вид условие към вас?

Кирил Петков - съпредседател на ПП: "Не искам да коментирам преди първата ни среща след почивката. Това, което мога да кажа е, че се радвам, че регулаторите ще бъдат важна тема и нашата задача е поне това, което зависи от нас да имаме най-добрите кандидати, така е да покажем, е България се променя и там."

През новия парламентарен сезон "Възраждане" имат цел.

Костадин Костадинов - председател на "Възраждане": "Ние ще работим за предсрочни избори, както винаги сме го правили. Хората, които са в тази тройна коалиция между ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ изпитват много сериозна взаимна неприязън едни към други. Очевидно е, че всичко, което сглобява това неестествено управление тип Франкенщайн е чуждият фактор."

"Има такъв народ" имат своето обяснение до кога ще просъществува сглобката.

Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН: "Докато единия се чувства заплашен от Магнитски, а другия си вярва, че ще излезе от списъка Магнитски, а пък Асен Василев има възможност да управлява бюджета към себе си - до тогава най-верояно ще оцелее. Когато някой от тия елементи приключи тази сглобка ще се разпадне за отрицателно време."

Попълването на Конституционния съд се забави във времето, смятат от ПП- ДБ. "Възраждане" ще предложат кандидат за Конституционния съд. Името ще обявят утре и отново утре ще атакуват промените в основния закон заедно с ИТН. ИТН не виждат смисъл да предлагат кандидат за Конституционния съд, защото смятат, че управляващите ще се разберат и изберат политически лица.

По темата работиха: М. Кирова, Д. Маркова, Ал. Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампион 2006 победи Академик Пловдив за четвърти успех в женското баскетболно първенство
Шампион 2006 победи Академик Пловдив за четвърти успех в женското баскетболно първенство
Втора поредна победа за женската щафета на Швеция за Световната купа по биатлон
Втора поредна победа за женската щафета на Швеция за Световната купа по биатлон