НОВИНИ

Красимир Дунев: Еди Пенев е близо до спечелване на трета квота за Париж

Благоевград е домакин на Държавното лично отборно първенство по спортна гимнастика през уикенда. В надпреварата ще участват 165 състезатели от 17 клуба, разпределени в шест възрастни групи.

Красимир Дунев
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:17, 22.03.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Благоевград е домакин на Държавното лично-отборно първенство по спортна гимнастика през уикенда. В надпреварата ще участват 165 състезатели от 17 клуба, разпределени в шест възрастни групи. Сред заявените са най-добрите състезатели при мъжете Еди Пенев, Йордан Александров, Божидар Златанов, Димитър Димитров, които се борят за спечелване на квота за Олимпийските игри в Париж 2024, както и Валентина Георгиева, която спечели златен и два сребърни медала от Световните купи тази година и и заедно с Кевин Пенев има квота за участие на Олимпийските игри.

Турнирът ще бъде открит в петък в 13:30 часа от кмета на общината Методи Байкушев в присъствието на президента на родната федерация Красимир Дунев и Йордан Йовчев.

В залата в Благоевград любителите на спортната гимнастика ще видят и спечелилата квота за Олимпийските игри в Париж Валентина Георгиева.

"Това е огромен успех за нас. От много години не сме имали жена на олимпийски игри. За последно в Лондон през 2012 година ни представя Ралица Милева. Много е важно, че Валя се връща в спорта след много сериозна контузия на коляното. Тя претърпя сериозна операция и на три световни купи да вземе два златни и един сребърен медал, както и квота за олимпийските игри, е наистина огромна радост за нас. Искам да й пожелая да е здрава, да продължава напред. Аз бях сигурен, че тя ще се възстанови напълно и ще я видим отново на световния подиум. Валя е едно силно момиче", каза още олимпийският вицешампион на висилка от Игрите в Атланта 1996.

Еди Пенев също има шанс да спечели квота за Париж и заедно с брат си Кевин да представят страната на най-големия спортен форум.

"Еди е близо до спечелване на трета квота. Трябва да е много спокоен. Съчетанието му на земна гимнастика е много силно, много е конкурентно, затова той трябва да се успокои и да направи приземяването на всяка една серия. Надявам се на Световната купа в Доха да се класира в топ 3. Съжалявам, че на третата Световна купа той не можа да си вземе необходимите точки и да сме по-спокойни. До края ще чакаме какво ще се случи. Надявам в Доха да изиграе едно уникално съчетание и да се поздравим с трета квота", допълни легендарният гимнастик.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рибата се завърна в Сена, водата в реката става все по-чиста
Рибата се завърна в Сена, водата в реката става все по-чиста
Николай Денков: Мария Габриел направи голяма политическа грешка, така не се прави!
Николай Денков: Мария Габриел направи голяма политическа грешка, така не се прави!