НОВИНИ

Красимир Инински: Четвърти в Европа не е никак малко, вървим в правилната посока

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:02, 04.07.2023
Чете се за: 04:25 мин.
Спорт
красимир инински четвърти европа никак вървим правилната посока
Снимка: startphoto.bg
Слушай новината

Българските боксови национали съвместно с президента на родната федерация Красимир Ининдски дадоха съвместна пресконференция след успешното представяне на тима ни по време на Европейските игри в Полша.

На форума в Краков-Малоплска нашите състезатели спечелиха общо четири медала - два златни на Станимира Петрова (54 кг) и Хавиер Ибаниес (57 кг), един сребърен на Светлана Каменова (57 кг) и един бронзов на Йордан Морехон (+92 кг). Тези постижения отредиха на родните боксьори 4-ото място в класирането по медали, което логично бе отчетено като голям успех от президента на БФ Бокс Красимир Инински.

"Четвърто място в Европа не е никак малко. Силни страни като Великобритания са след нас в класирането по медали. Това ме навежда на мисълта, че вървим в правилната посока. Начинът, по който се работи и екипната работа водят до добри резултати. Надявам се да нямаме контузии, да бъдем здрави и да продължаваме в същия дух", заяви Инински.

По-важното от турнира в Полша обаче бе спечелването на три олимпийски квоти за ЛОИ Париж 2024, които бяха осигурени от Хавиер Ибаниес при мъжете, както и от Станимира Петрова и Светлана Каменова при дамите.

Успешното представяне на българските боксьори дава и допълнителни поводи за оптимизъм на треньорите Роман Цветков и Жоел Арате за това, което предстои оттук нататък.

"Благодаря на прекрасните четири момичета, които показаха гросмайсторски бокс. Двете по-млади момичета (бел. р. Златислава Чуканова и Аслъхан Мехмедова) показват, че имат хубаво бъдеще пред тях и сме обнадеждени, че резултатите и квотите ще дойдат и при тях. Турнирът бе много силен, противниците бяха с високи успехи. Мисля, че Светлана можеше да вземе финала, защото мачът бе много равностоен. Но си вземаме поука, правим си изводите, за да не допускаме същите грешки и нека силата бъде с нас", каза помощник треньорът на женския ни тим Цветков.

"На първо място искам да благодаря на Красимир Инински. Когато взехме боксьорите Хавиер Ибанес и Йордан Морехон в националния отбор, му обещах, че те ще вземат медали и ще носят медали на България. Сега е моментът да му връча този златен медал от Хавиер Ибанес и този бронзов медал от Йордан Морехон. Нашият отбор е млад, но играе страхотно. Радо Росенов и Рами Киуан също можеха да вземат медали и квоти. Те останаха пети, след като загубиха равностойни мачове. Обещавам, че за догодина, те двамата, както и останалите боксьори в тима като Кристиян Николов и Даниел Асенов ще се представят още по-добре и дадат всичко, за да вземат квоти. Благодаря на България!", заяви кубинският селекционер на мъжкия ни национален отбор Жоел Арате.

В следващите няколко седмици на боксьорите им предстои почивка и възстановяване след травмите, получени на турнири в последните месеци.

След това националите ще се готвят за участие на Балканиада, а по-младите членове на отбора ще участват и на европейското първенство до 22 години. Красимир Инински разкри, че преди и след Балканиадата вероятно ще бъдат проведени съвместни лагери с националния отбор на Украйна, но преговорите все още продължават.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Следобедни превалявания в планинските и източните райони на страната
Следобедни превалявания в планинските и източните райони на страната
Протест в Пловдив срещу условна присъда за смъртта на дете
Протест в Пловдив срещу условна присъда за смъртта на дете