НОВИНИ

Красимир Инински: Плановете са да продължим развитието на бокса

Красимир Инински
Снимка: БФБ
bnt avatar logo
от БНТ
14:59, 18.07.2022
Чете се за: 05:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българска федерация бокс Красимир Инински навършва днес 49 години. Той говори в специално интервю за сайта на централата за свършената работа от началото на 2022, като даде оценка на представянето на националите ни.

- Господин Инински, какви са заключенията ви от проведеното през април в София Европейско първенство за младежи и девойки?

- Смятам, че направихме много силно първенство. От една страна организацията беше на световно ниво, като това беше признание и от всички гости, които посетиха турнира и взеха участие в него. Получихме суперлативи за всичко, което направихме, като домакини на шампионата. Това е в следствие на отличната работа, която нашият екип свърши, както преди турнира, така и по време на дните с провеждане на мачовете. От друга страна е начинът, по който преминаха самите срещи. Мога да кажа, че станахме свидетели на много равностойни срещи, здрави мачове между боксьори, които са бъдещето на спорта и тепърва ще разгръщат потенциала си на международни ниво. В това число и българските национали, които по нищо не отстъпват на най-големите сили. Така че съм доволен от цялостната организация и начинът, по който премина първенството.

- Доволен ли сте от представянето на българските боксьори на Европейското първенство за мъже? Бихте ли отличили някои имена?

- Като цяло съм доволен. Забелязах както позитивите и силните неща, така и слабостите, които трябва да се изчистят. Имаме още работа, но разполагаме с млад отбор, който тепърва ще се развива и ще ни носи победи и медали. Като цяло мога да отлича Ергюнал Себахтин, Даниел Асенов и Хавиер Ибаниес, които се представиха наистина много силно и според мен Хавиер заслужаваше да играе на финал на турнира.

- Кои ще са следващите национални и международни турнири в България?

- В общи линии до края на годината ни очакват държавни първенства във всички възрасти, след което гледаме към следващата година. Тя ще започне с турнир „Странджа" и ще видим дали може да организираме и друг голям международен турнир, включително и олимпийска квалификация.

- Колко боксьори планирате да изпратите на следващите европейски и световни първенства в различните възрасти?

- Максимален брой, във всяка една възраст. Целта ни е да даваме възможност на всички да се изявят, да трупат опит и международни участия, за да се развиват.

- Кои са най-големите позитиви и основни силни страни на Българска федерация бокс?

- Смятам, че в основата на добрата работа, която вършим във федерацията, това е екипът и отборното ни поведение. Всеки един член на ръководството на федерацията знае какво трябва да прави, как да го направи и следваме плана, който сме си изготвили. Но нищо не става без колектив. При нас винаги отборът е на първо място и това ни носи добрите резултати.

- Има ли нови програми и кампании, които провеждате, за да привлечете българската младеж да спортува?

- Постоянно търсим начини да популяризираме бокса в България. Нашите треньори, боксьори и дори лица от близкото и далечно минало, участват в различни обществени инициативи. Търсим начини да влизаме в училищата, където да запознаваме децата с красотата на бокса, с успехите и с възможностите, които спортът дава. Популяризирането е един от вариантите да намираме нови лица, да се разрастваме и да продължим по пътя, който сме поели.

- Какви са плановете ви за 2023 година?

- Основната ни идея е да участваме на максимално повече турнири. Следващата година е предолимпийска и е много важно по отношение на спечелване на квоти за Париж 2024. В същото време работим усилено и по изграждането на младите ни таланти, така че плановете са да продължим развитието на бокса и успехите, които постигаме.

- Кога възнамерявате да организирате следващите международни турнири в България догодина?

- Не може да се каже все още. Първият турнир най-вероятно ще бъде Купа „Странджа", най-старият турнир в Европа, който би трябвало да се проведе през февруари. След това обаче нищо не се знае. Имаме амбиции да организираме още големи състезания, но е рано да се конкретизира, предстоят разговори в тази посока.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Политиката на иновации трябва да бъде приоритет на управляващите
Радев: Политиката на иновации трябва да бъде приоритет на управляващите
Георги Братоев остава в Дея спорт и през следващия сезон
Георги Братоев остава в Дея спорт и през следващия сезон