НОВИНИ

Красимир Вълчев: Кризата е възможност да направим по-голяма крачка към електронно обучение

bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 15.03.2020
10069
Чете се за: 01:32 мин.
Общество

Кризата е възможност да направим по-голяма и по-бърза крачка към електронно обучение. Възможност да акцентираме върху това, което наричаме дигитално-медийна грамотност или дигитално медийно възпитание. Не всички деца прекарват много време пред екрани. Дигиталното образование трябва да им помогне повече време да прекарват пред полезно-образователно съдържание.

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Според него е много важно в този период на експоненциално нарастване на броя на заразените да се намали социалното общуване, тъй като младите хора дори да са по-малко засегнати, могат да бъдат преносители на заразата.

Той беше категоричен, че ситуацията е съвсем различна от грипните ваканции и сега отговорността на родителите е по-голяма. "Децата са в много голяма степен вкъщи. Мисля, че всички осъзнават колко е различна ситуацията", допълни министърът.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Решаваме ден за ден, следим развитието на ситуацията. Засега ваканцията е до 29 март. С грипната ваканция вече имаме 22 неприсъствени дни средно в училище - близо 14-15% от учебната година. В университетите е по-малко, тъй като за тях не бяха задължителни мерките. Стартираме от утре с дистанционно обучение, това, което ми докладват, е че над 90% от училищата са готови, във вторник-сряда предполагам, че всички ще бъдат готови. Това не означава, че 100% от учениците ще се включат още в първия ден, но целта ни е максимално деца да се включат в дистанционната форма на обучение. Подкрепата на родителите е много важна и сега.

Той апелира всички родители особено на децата в начален и прогимназиален етап да се ангажират с осигуряването на дистанционната форма на обучение, да следят какви задачи се възлагат на децата.

Засега няма да има отсъствия. Министър Вълчев обясни, че дистанционната форма на обучение предлага множество различни форми на организация.

Красимир Вълчев - министър на образованието: При традиционната форма един учител работи с един клас или паралелка. Тук може двама учители да работят с две паралелки, може един учител да се присъедини към урока на друг учител, на друго училище. Най-късно до утре сутрин училищата трябва да са направили своята организация. Има достатъчно безплатни електронни платформи, другото необходимо са образователните ресурси - филмчета, клипчета, тестове.

Той призова всички учители, директори, училища за взаимопомощ. Според него се вижда голямото желание на хората да си помагат едни на други. И призова учителите да помогнат на колегите си. "Ние самите не можем да осигурим толкова помощ, отколкото те самите могат да си помогнат помежду си", категоричен беше министър Вълчев.

Министърът каза още, че от 17-и март, вторник, по БНТ 2 започва излъчването на телевизионни уроци за най-малките ученици.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се среща между Радев и Борисов за поисканите по-строги мерки от Националния щаб
Очаква се среща между Радев и Борисов за поисканите по-строги мерки от Националния щаб
Епидемиологът Мира Кожухарова: Редът, дори да не ти харесва, е в пъти по-добър от безредието
Епидемиологът Мира Кожухарова: Редът, дори да не ти харесва, е в пъти по-добър от безредието