НОВИНИ

Краят на една 182-годишна традиция: конните надбягвания в Сингапур остават в историята

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
20:25, 05.10.2024
Чете се за: 11:10 мин.
Спорт
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Конните надбягвания в емблематичен клуб в Сингапур с 182-годишна традиция остават в историята.

Единственият хиподрум в града-държава затваря врати и ще бъде преустроен в жилищен комплекс и място за отдих по идея на правителството на страната.

Миналата година компанията собственик на хиподрума в Кранджи обяви, че последното състезание в Сингапур Търф Клъб (STC) - 100-ата Голяма златна купа на Сингапур, ще се проведе следващия октомври и този момент дойде.

Датата е 5 октомври 2024 година.

Но, как започва историята на конните надбягвания в Сингапур.

Сингапур Търф Клъб е основан на 4 октомври 1842 г. от шотландския търговец Уилям Хенри Маклеод Рийд заедно с други любители на конните надбягвания. Първото състезание се провежда във Фарър Парк на 23 февруари 1843 година и отбелязва 24-ата годишнина от основаването на Сингапур от Томас Стамфорд Рафълс.

Тогава пистата е била с дължина около 76 метра, а в състезанието участват 300 жокеи, повечето от които британци, няколко германци, португалци, евреи и американци. Рийд печели първото в историята състезание в Сингапур, за което получава премия от 150 долара.

През 1933-а, клубът се премества на хиподрума в Букит Тимах. Конните надбягвания са спрени по време на японската окупация в Сингапур. Трибуната и околните сгради са преустроени в болници, а конюшните са превърнати във военни паркинги. В полетата се отглеждат плодови дървета, а най-качествените коне се изпращат в Япония. Клубът отваря врати едва през 1947 г., след като комитетът по неговото възраждане в продължение на две години работи по възстановяването на хиподрума.

Неделните състезания са въведени през 1959 г., а през 1960 г. комплексът е отворен за всички срещу входна такса от 4 долара. Първоначално само членове на клуба и собственици на коне са имали право да присъстват на надбягванията.

На 22 август 1995 г. в Букит Тимах дори се провежда и първият концерт на рок звездата Род Стюарт в Сингапур пред публика от 8000 души.

През 1999 година Сингапур Търф Клъб се установява на днешния вече ултрамодерен хиподрум в Кранджи.

Със затварянето на комплекса в днешни дни, се слага край на 182-годишната богата история на Сингапур Търф Клъб.

„Натъжени сме от решението на правителството да затвори клуба“, каза един от директорите Ниам Чианг Менг в прессъобщение преди година.

От компанията собственик обаче признават, че посещаемостта на хиподрума е намаляла през последното десетилетие. Клубът е провеждал турнири всяка седмица, което годишно е наброявало общо около 550 различни състезания. Когато хиподрумът отваря през април 2022 г. след пандемията от коронавирус, средната посещаемост на състезателен ден е била около 2600 души, което е по-малко от половината от преди Ковид 19.

Хиподрумът в Кранджи побира до 30 000 зрители на пететажна трибуна и включва светлинни прожектори, което позволява и провеждането на нощни състезания.

Главният изпълнителен директор на съоръжението Йонг Киан обяви, че всички 350 служители ще получат справедливо обезщетение. Служителите ще получат подкрепа, включително консултиране, помощ при намиране на работа, кариерно ориентиране и курсове за придобиване на нови професионални умения.

Земята ще бъде върната на правителството през 2027 г. и на мястото от 124 хектара ще бъдат построени жилища, част от които обществени.

„Сингапур е град-държава с ограничена земя“, се казва в съвместно изявление на Министерството на националното развитие и Министерството на финансите.

„Правителството непрекъснато преразглежда своите планове за използване на земята, за да отговори на днешните нужди, като същевременно трябва да гарантира, че има достатъчно земя за бъдещите поколения“, добавят в изявлението.

Персоналът ще бъде съкращаван на етапи, обещаха от двете министерства.

През годините хиподрумът е бил посещаван от високопоставени лица, включително покойната кралица Елизабет II. През 1972 година по време на държавно посещение в Сингапур в нейна чест се провежда и специално състезание за Купата на кралица Елизабет II.

Комплексът е бил домакин и на състезания от първите в историята Младежки олимпийски игри през 2010 година.

Днес, 5 октомври 2024 г. хиподрумът в Кранджи - една от емблематичните забележителности на островната държава, беше домакин на последното състезание за Голямата златна купа на Сингапур с награден фонд от 1,06 милиона щатски долара.

Събитие, което бележи края на 182-годишна история на конните надбягвания в островната държава.

Повече от 10 000 души от всички възрасти изпълниха хиподрума в последния му отворен за посетители и състезания ден, за да разгледат помещенията и да запечатат спомени снимайки с телефоните си.

Победителят в Голямата златна купа на Сингапур, южноафриканският жокей Музи Йени позира за снимки с председателя на парламента Киан Пенг, собственика на състезателния кон Лим Чонг Сам и треньора Дейвид Кок.

За някои, като 58-годишният Тан Хок Ленг, посещенията му в клуба оставят незабравими и "приятни спомени". Споделя, че любовта към конете е била това, което го кара да започне да гледа състезания преди повече от 20 години на това емблематично място.

„Нямаме избор. Трябва да намерим други форми на забавление. Страхотно е да сме тук днес, но и толкова тъжно, че хиподрумът затваря", казва любителят на конете.

Индонезийският бизнесмен Алън Сантосо, който обикновено не посещава конни надбягвания, долетя от Сурабая за четири дни само, за да хване последното състезание в Сингапур.

Тъй като не успя да си осигури билети онлайн, 42-годишният Сантосо се присъедини към опашката малко след 9 сутринта в опит да влезе.

„Това е историческо събитие, може би ще направя някои залагания. Това е част от културата в Сингапур и е последният ден, така че исках да бъда част от историята на това място“, сподели той.

В 9:30 сутринта, 30 минути преди отварянето на вратите, на опашката за билети от около 100 души, са и служителката Мишел Тан и нейната майка.

26-годишната момиче се занимава с езда през последните три години и също иска да стане свидетел на финалните състезания тук.

"Клубът има над 180-годишна история, жалко е, че всичко свършва така. Аз самата обичам конете, яздя и просто исках да бъда част от този емблематичен момент, да го видя за последен път и да мога да кажа на бъдещите поколения, че този вид култура е съществувала, защото по-младото поколение ще бъде лишено от тази възможност", споделя младата ездачка.

Отбелязвайки историята на клуба, всяко състезание се фокусира върху определен период от клуба, почитайки неговото наследство през различни епохи.

10-те състезания днес носеха имената на забележителни фигури от конните надбягвания на хиподрума, като жокеите Абдул Мауи и Магдален Тан, съответно първият носител на Златната купа на Сингапур и първата местна жокейка.

Ирен М.К. Лим, главен изпълнителен директор на клуба, каза: "Днес отбелязваме 182-годишното наследство на конните надбягвания в Сингапур и, най-важното, отдадените служители, които изградиха наследството на Сингапур Търф Клъб."

"Тяхната страст и отдаденост са в основата на днешния исторически момент. Горда съм, че имаме възможността да ги почетем. Нека духът на това наследство вдъхновява идните поколения”, заяви Ирен М.К. Лим.

Сингапур Търф Клъб остава трайни спомени и в съзнанието на служителите си. Един от тях е директорът на състезанията, който е в клуба от 25 години. Подобно на много от колегите си, той също има смесени чувства в днешния ден.

"Чувстваме се много горди от нашия клуб и че сме част от организационния комитет, за да затворим заедно последната глава от историята на конните надбягвания в Сингапур. Определено ще ни липсват състезанията, особено след като съм участвал в тях през последните 25 години“, споделя Джейаражу.

Към момента в клуба са останали само 240 коне, които могат да участват в състезания. 141 от тях получиха честта да бъдат последните такива, които оставиха днес отпечатъци от копитата си на тревната писта с дължина 2000 метра.

Около 200 от тях ще бъдат извозени до Малайзия. Останалите 40 ще бъдат транспортирани по въздух до Франция, Хонконг и Австралия, като това се очаква да стане най-късно до март 2026 г.

На снимките жокеи и техните състезателни коне по време на последната надпревара в Сингапур Търф Клъб на 5 октомври 2024 г.

снимки БГНЕС

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте финала на Купата на нациите по конен спорт НА ЖИВО по БНТ 3
Гледайте финала на Купата на нациите по конен спорт НА ЖИВО по БНТ 3
Стефани Стоева се класира за два финала на международния турнир по бадминтон в София
Стефани Стоева се класира за два финала на международния турнир по бадминтон в София