НОВИНИ

Краят на въглищната ера наближава за перничани

краят въглищната ера наближава перничани
bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 23.06.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Днес на площадката на Топлофикация Перник се разтоварва третата газова когенерация. С тази придобивка предприятието изпълнява ангажимента към перничани да направи стъпка към производство на 100% чиста енергия.

Трите газовите когенерации са доставени от финландската компания Wartsila – световен лидер в производството на тези двигатели. Внушителните съоръжения са пристигнали на Пристанище Бургас с чартърен кораб. За транспортирането им до Топлофикация Перник се ползва специално 35-метрово ремарке, наето от Румъния. Общият товар на съоръженията е близо 400 тона.

Общият размер на инвестицията в екологично чисто производство надхвърля 6 милиона евро, а с допълнителните разходи за инженерингова дейност, транспорт и монтаж и допълнително техническо обезпечаване ще достигне до около 20 000 000 лв.

Технологията за производство на топлинна енергия от газ е част от процеса на трансформация на Топлофикация Перник, свързан с постигане на нулево въглеродна икономика през следващото десетилетие.

В най-студените дни новите мощности ще допълнят с 1/4 капацитета на Топлофикация, което ще доведе до повишаването на качеството на услугата, а в летните месеци перничани ще могат да ползват топла вода, произведена от 100% природен газ.

През новия отоплителен сезон цената, която ще плащат перничани
е една от най-ниските в страната – малко над 71 лв. за мегават.

От пролетта, когато ще приключи монтажът на съоръженията абонатите на Топлофикация ще могат да се възползват не само от евтина, но и от чиста енергия. След внедряването на когенерациите ще бъдат спестени над 300 000 тона кафяви въглища годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: Важно е хотелите да работят, макар и празни
Експерти: Важно е хотелите да работят, макар и празни
Доц. Ангел Кунчев: Ще искаме удължаване на предпазните мерки и след 30 юни
Доц. Ангел Кунчев: Ще искаме удължаване на предпазните мерки и след 30 юни