НОВИНИ

КРИБ иска двустранни договори с АЕЦ и НЕК, все още няма да протестират

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:56, 14.10.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Проведохме ползотворен разговор. Предложението на КРИБ е хибриден модел, с който да се помогне на индустрията. Правителството определи, че ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители, но това не е достатъчно за нас. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща при премиера Стефан Янев.

По думите му КРИБ настоява да се пристъпи към двустранни договори с АЕЦ и НЕК на българските предприятия, които са в групата на енергоинтензивната индустрия.

"Проблемът е голям и няма как да се чака повече, моделът е много сбъркан. КРИБ ще препоръча на колегите от другите работодателски организации да се изчака с протестите, докато видим какво ще се получи до края на другата седмица в работната група", обясни Домусчиев.

Министърът на икономиката Даниела Везиева коментира, че са се разбрали, че започват работа по невиделия решение Закон за изменение на климата, по наредбата, която ще даде възможност да се направят компенсации точно по енергоинтензивните предприятия и компенсации за въглеродните емисии.

"Стартираме такава работна група за изменение на закона. След ситуирането на Народното събрание се надяваме това да бъде едно от първите решения", добави Везиева.

За нас е важно да изслушаме всички и да вземем правилните решения, за нас е важно да няма енергийно бедни. Важно е системите да работят и на трето място индустрията, защото, ако големите енергопотребители не работят, това е проблем за цялата икономика, каза финансовият министър Валери Белчев.

"Поехме ангажимент за седмица да стигнем дотам да направим предложение. Още не сме казали да или не, не сме намерили формулата", обясни още Белчев.

"Изчакайте, ако работи групата и нещата, които ще предложим", призова енергийният министър Андрей Живков.

КЕВР взе решение, методиката е променена, от 1 ноември мярката ще бъде в сила, ще я комбинираме с масирана кампания до малките и средните предприятия, за да може поредният гратисен период, който им даваме, да бъде успешно използван и да си намерят доставчик, каза още Андрей Живков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Педри преподписа с Барса до 2026 година
Официално: Педри преподписа с Барса до 2026 година
Две нови предавания и най-много ефирно време за изборите по БНТ
Две нови предавания и най-много ефирно време за изборите по БНТ