НОВИНИ

Критично ниско ниво на река Дунав затруднява корабоплаването в българския участък

Дунав - Русе
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:24, 10.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Слушай новината

Критично ниското ниво на река Дунав затруднява корабоплаването в българския участък. Това съобщи за БТА изпълнителният директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев.

Нивото на река Дунав при Русе днес е минус четири сантиметра спрямо условната кота нула. Прогнозата за идните два дни е то да спадне с още девет сантиметра.

Четири прага към момента затрудняват корабоплаването. "Затрудняващи корабоплаването са критичните участъци в районите на островите Белене, Батин, Вардим и Ветрен", заяви Занев.

Той обясни, че маркиращият кораб на ИАППД "Осъм" извършва регулярни плавания и измервания в критичните участъци за постигане на максимални габарити на плавателния път. Очакванията са след няколко дни да има леко повишение на нивото на реката.

"Заради интензивните валежи, които започнаха в горното и в средното течение на реката, прогнозите са в рамките на десетина дни да има леко повишение на водните нива. Това ще нормализира краткосрочно условията за корабоплаване", каза още Занев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Спейс Екс" изстреля изцяло граждански екипаж за първата частна космическа разходка
"Спейс Екс" изстреля изцяло граждански екипаж за първата частна космическа разходка