НОВИНИ

Критично остава състоянието на родилката от Сливен

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
15:04, 18.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Състоянието на родилката от Сливен, транспортирана до София с военния самолет "Спартан", остава критично, съобщиха от болница "Токуда", където е настанена. Над 50 души са дарили кръв за жената.

Родилка в тежко състояние бе транспортирана със самолет "Спартан" до София

30-годишната жена, която е настанена в реанимацията, остава на апаратно дишане. От болницата заявиха, че екипът на проф. Николай Младенов полага необходимите медицински грижи за пациентката.

Подготовката за транспортирането на жената до София започва още в събота. Заради критичното ѝ състояние се е налагало два пъти от болницата в Сливен да ходят до Стара Загора и Пловдив, за да осигурят биопродукти, които да кръвопрелеят.

"Без тази подготовка, която продължи около 24 часа с идеята на евакуация в друга болница, нямаше как да я преведем, защото ако беше дошъл веднага самолетът, вероятно тя щеше да загине по пътя. По данни на нейните близки, или на нея самата при приемането, преди няколко седмици в една от частните болници са ѝ направили кръвопреливане поради анимичен синдром", обясни д-р Васислав Петров изп. директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински", Сливен.

Само на Великден над 30 човека в Сливен отиват до кръвния център, за да дарят живот.

"Това което видях на Великден, от 2005 година работя тук, за първи път го виждам. Хората бяха максимално мотивирани, съпричастни и всеки си изчакваше реда без никакво напрежение. Имаха желание да дарят", каза д-р Рая Ралева- началник на отделението по трансфузионна диагностика в Сливен.

Кръводарителите са както роднини и приятели, така и хора, които са съпричастни със съдбата на 30-годишната жена. Апелът на лекарите е хората да започнат да даряват кръв и без повод.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистът от "Уолстрийт Джърнъл" остава в ареста в Москва
Журналистът от "Уолстрийт Джърнъл" остава в ареста в Москва
Шофьорът на смачкания на "Тракия" автомобил пред БНТ: Великденско чудо е, че сме живи!
Шофьорът на смачкания на "Тракия" автомобил пред БНТ: Великденско чудо е, че сме живи!