Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Крум Зарков: Президентът прояви трезва преценка и здрави нерви, избирайки БСП за третия мандат

от БНТ
08:50, 18.01.2023
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев прояви трезва преценка и здрави нерви, избирайки да връчи третия мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". Това заяви в "Денят започва" служебният правосъден министър Крум Зарков.

"Не би трябвало третият мандат да е изненада за БСП доколкото ръководството на партията на няколко пъти заяви, че са готови и имат желание за мандата. Две бяха партиите с най-отчетливо желание - БСП и "Демократична България". Румен Радев прояви трезва преценка и здрав разум. Трезва преценка, защото очевидно БСП запази най-много опции за варианти за кабинет, докато "Демократична България" се ограничиха в това, че единствената опция е мнозинство с ГЕРБ и "Продължаваме промяната", което не е възможно и това е ясно като ги чуе човек как говорят един за друг. Здрави нерви, защото постъпката му показа, че той е способен като държавник да превъзмогне доста неща по негов адрес от ръководството на БСП - и политическа критика и лични нападки. Но Румен Радев показа, че може да се извисява над тези неща", заяви Зарков.

Според него политическата криза се дължи на начина на функциониране на политическите партии и нежеланието за промяна отвътре. Той се противопостави на предложенията за смяна на избирателната система.

"Това е все е едно, когато е слаб шофьорът, да търсите да смените колата. Системата никога не е перфектна, но не това е проблемът, който наблюдаваме сега. Проблемът се крие не в парламентаризма и в парламента, а в начина на функциониране на политическите партии - в запушеното им лидерство, невъзможност за вътрешен натиск, който да позволява нещата да се променят, когато избирателите виждат, че нещата не са ок. Когато партията ви пада наполовина и вие предлагате същото - какво очаквате да се случи", попита той.

Според Зарков решението на президента да даде третия мандат на БСП връща партията в центъра на политическите събития, където ѝ е мястото.

"Дали това е мечешка услуга - това е въпрос не към Румен Радев, а който трябва да си зададем ние, социалистите. С този ход президентът върна БСП там, където ѝ е мястото - в центъра на политическите събития - не като придружна и маргинална партия, а в центъра и аз се надявам това да се задържи през следващите дни. Вина се носи пропорционално на тежестта - колкото си по-тежък в Народното събрание, толкова си по-виновен, че нещо не се е случило", посочи Зарков.

Той заяви, че е рано да коментира въпроса дали би се кандидатирал за лидер на социалистическата партия на предстоящия конгрес.

По казуса с Nexo служебният министър на правосъдието призова да се разграничават разкритията на прокуратурата, които не са за подценяване и въпросът за политическата обвързаност, който не е обект на досъдебно производство.

"Това са две сюжетни линии, които очевидно се преплитат в публичния дискурс, а за да ги анализираме правилно, трябва да знаем че са различни", посочи той.

Крум Зарков изрази надежда парламентът да придвижи законопроекта на МС, с който се предлага нови механизъм на отчетност и възможност за разследване на главния прокурор.

"Това е въпрос, който прекалено дълго оставяме да бъде дъвкан като дъвка и не решаваме, създавайки впечатление у хората, че има сили, срещу които не искаме да се изправим. С решаването му ще покажем, че правим реални неща и Нидерландия вече няма да има основания да ни блокира за Шенген, например. Не мога да разбера защо няколко души, дали от малодушие или нещо друго, държат като заложници 7 млн. души. Този закон ще бъде факт в българското позитивно право. Дали сега или в друга легислатура, той ще бъде факт. И се питам - защо да губим време и кой печели от това? Дори, за да изчистим въпроса с конституционалността, трябва да го приемем", заяви правосъдният министър.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предупреждение от най-висока степен за силен вятър в област Враца и Монтана, пожарната реагира на много сигнали
Предупреждение от най-висока степен за силен вятър в област Враца и Монтана, пожарната реагира на много сигнали
Арестуваха шофьор, предложил 10 000 евро подкуп на полицаи
Арестуваха шофьор, предложил 10 000 евро подкуп на полицаи