НОВИНИ

КС на Албания реши, че споразумението с Италия за мигрантите е в съответствие с Конституцията

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:10, 29.01.2024
Чете се за: 01:55 мин.
По света
еди рама българия хаос позор срамно страна членка нато държи заложник две държави членки
Слушай новината

Конституционният съд на Албания одобри спорно споразумение за прием на кандидати за убежище в Италия. Предвижда се италианското правителство да построи два приемни центъра в Северната част на страната за разглеждане на кандидатурите на 36 хиляди души годишно. Споразумението трябва да бъде одобрено и от парламента в Тирана, но това вероятно няма да проблем, защото премиерът Еди Рама разполага с безапелационно мнозинство.

Според текста около 3 хиляди души на месец, които се опитват да достигнат до Италия по море, чакат разглеждане на кандидатурите им в двата центъра край албанското североизточно пристанище Шенгин. Центровете ще бъдат финансирани от италианското правителство и ще работят съгласно италианските закони. Италианският персонал ще отговаря за дейността и в определени случаи ще има имунитет спрямо албанското право.

След разглеждане на молбите за убежище Италия ще решава дали да допусне бежанците на своя територия или да ги депортира. Албанската страна осигурява охранители и полицейски служители. Италианският премиер Джорджа Мелони и албанският й колега Еди Рама представиха споразумението през ноември в Рим. Скоро след това то беше блокирано от албанската опозиция с аргумент, че лишава кандидатите за убежище от конституционна защита и защита на международното право. Конституционният на Албания обаче се произнесе, че споразумението не противоречи на основния закон на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпращаме януари с облаци над по-голямата част от страната
Изпращаме януари с облаци над по-голямата част от страната
Джулиъс Рандъл ще бъде вън от игра за няколко седмици
Джулиъс Рандъл ще бъде вън от игра за няколко седмици