НОВИНИ

Кукери гонят злите сили на празника "Джамал" в Долни Богров (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 21.01.2024
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Всяка година около Ивановден в софийско се организира кукерският празник "Джамал", в който главни герои са мъжете. За втора поредна година жители на Долни Богров сами организираха празненството. Всеки един от участниците в маскарадните игри е окачен с доста тежки колани с хлопки и носи маска на главата си, направена от естествени материали.

Антон Божилов, който е един от организаторите, ни разказа малко повече за празника:

- БНТ: Разкажете ни малко повече за традицията на празника.

- "Джамал" е кукерски празник в шопския край, който е част от зимните маскарадни игри в България. Според някои предания традицията се е зародила по време на османското владичество. Легендата разказва, че някога е имало голяма суша, която продължила с години. Хората страшно обеднели и се отчаяли. Един ден обаче видели някакво непознато за тях животно да идва от близката планина. Тръгнали след него и стигнали до селския площад.

Там животното започнало да скача и играе, а около него заиграли и хората. Така радостта прогонила мъката от селото и същата тази година се оказала много плодородна. В чест на това непознато и до днес животно хората започнали да правят кукер, който нарекли Джамал. Оттогава до днес, джамалджийска група обикаля къщите и играе за здраве, плодородие и прогонване на злите сили. В древните вярвания още е прието схващането, че растежът на посевите зависи от духове.

Тези обичаи са свързани с поверието за прогонване на злите духове и тъмните сили, насадили се в природата и човека през зимата. Те са и предзнаменование на възраждащата се и пробуждаща природа през пролетта. Чрез обредите се преминава от смъртта към живота, от хаоса към порядъка, което води до имитация на сватба и раждане. До 60-те години на миналия век ритуалът е потънал в забрава, но група самодейци решават да го възстановят и да събудят отново интереса към него. Така празникът е съхранен и сега се изпълнява в автентичен вид на много места в България под различно наименование - кукери, мечкари, бабугери, деведжии, старци, дервиши, джамали и др.

Разговаряхме и с двама от участниците и организатори - Божидар Димитров и Стивън Ангелов.

- БНТ: Божидар, какъв беше вашият костюм и каква беше вашата роля?

- Моят костюм беше народна носия и моята роля беше водач на групата.

- БНТ: Какво прави водачът на групата?

- Водачът води групата през цялото село, като през цялото време свири на тъпана български мелодии, за да може хората да чуят освен шума от звънците на кукерите, и звука на българския тъпан. Така те могат да се подготвят и да ни посрещнат в своя дом за да донесем здраве, плодородие и да прогоним злите сили. За мен беше чест да водя групата, благодаря на всички, че ми се довериха. Обичам българското и да спазвам традициите, защото те са създадени за да се спазват, разказа Божидар Димитров.

- БНТ: Стивън, разкажете как премина вашият ден и как бяхте облечен?

- Бях облечен като кукер със страшна маска, чиято идея е да прогони злото и да уплаши злите създания. Денят мина уникално, забавлявахме се навсякъде, във всеки дом бяхме добре дошли, доста се забавлявахме цялата група. Бяхме доста изненадани от метеорологичните условия, но това не ни попречи да се забавляваме, желанието и духът ни за ритуала надделяха, разказа Стивън Ангелов.

Тази година традицията се спазва отново и голяма мъжка група потегли рано сутринта на 20 януари, за да обиколи всички къщи на Долни Богров.

Автор: Василена Василева
Снимки: Владислава Асенова и Павлин Веселинов, Йоана Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България спечели златен медал на Световната купа по фехтовка за девойки
България спечели златен медал на Световната купа по фехтовка за девойки
Спряха движението през Босфора заради повреда на танкер
Спряха движението през Босфора заради повреда на танкер