НОВИНИ

Квартал във Варна - без пътища и канализация

bnt avatar logo
от БНТ
07:12, 24.09.2020
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Живеещите във варненския квартал "Изгрев" нямат пътища, канализация и улично осветление. Те недоволстват, че плащат високи данъци за имотите си, но нямат нормални условия за живот. През последните години хората протестираха няколко пъти, но проблемите им остават нерешени. А от Община Варна не дават краен срок за изграждането на инфраструктурата в района.

Разбити пътища и дупки като кратери в квартал "Изгрев". Величка Янева живее със семейството си тук от 22 години. Казва, че за това време няма никакво положително развитие, освен че се заселват все повече хора.

"Нито пътищата ни са оправени. Нямаме транспорт насам. Асфалтът ни непрекъснато е в дупки. Може би трябва в Общината да се заложат тези работи", обясни Величка Янева.

"Ако завали един дъжд, просто проблемът става много голям, защото водата тече", каза Димитър Николов.

От Община Варна заявиха, че в момента не могат да се направят нови пътища, защото не е приложена все още уличната регулация.

Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна: "Тя е влязла в сила, но не са извършени съответните отчуждавания. За отчуждаванията са необходими едни огромни средства, които трябва да бъдат осигурени от Община Варна".

Голяма част от домакинствата в квартала са на септични ями. Хората се оплакват, че на места водата е с ниско налягане.

"Вода, когато има, тя едва, едва тече. Вторият проблем е, няма канализация. Няма канализация за мръсна вода. Данъците са както за града. Би трябвало да има тук и кофи за смет. Да виждате кофи за смет? Кофите за смет са от тук на един километър", каза Добрин Иванов.

Работи се по проект за изграждане на битова канализация в квартала, като част от водния цикъл на Варна. В ход е избор на изпълнител, а отговорни за строителството са от водното дружество. Проектът ще се реализира с евросредства и с пари, осигурени от ВиК-Варна.

Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна: "В квартал "Изгрев" ще бъдат изградени допълнително битови канализации, където естествено ще има и реконструкция на някои от водопроводите, които са засегнати. Това е в краткосрочен план".

Липсата на нормални условия за живот кара хората в квартала да се чувстват забравени от местната власт.

"Просто трябва да се направи нещо. Последните години все казват, няма пари и нищо не се прави. Данъците ни са по-високи от "Владиславово". "Владиславово" имат всякаква инфраструктура - автобуси, пътища", каза Димитър Николов.

Докато не се направи уличната регулация, от Общината не могат да изградят и нова мрежа за уличното осветление, тъй като ще се навлезе в имотите на хората. За момента няма конкретни срокове, в които всички тези проекти ще се реализират. За живеещите в квартал "Изгрев" остава надеждата, че това ще се случи скоро.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима учители с COVID-19 в училище във Варна
Трима учители с COVID-19 в училище във Варна
АПИ: Бъдете внимателни по магистрала "Хемус" между Ветрино и Суворово
АПИ: Бъдете внимателни по магистрала "Хемус" между Ветрино и Суворово