НОВИНИ

КЗД се самосезира по сигнала за расизъм и език на омразата в лекциите на проф. Мирчев

кзд самосезира сигнала расисъм език омразата лекциите проф мирчев
bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 18.11.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се самосезира във връзка с отвореното писмо на студенти за език на омразата и проповядване на расизъм и ксенофобия в лекциите на проф. Михаил Мирчев.

Ще бъде образувано производство, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация.

По-рано днес Общото събрание на Софийския Университет "Св. Климент Охридски" прие декларация, в която решително осъжда всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието.

В декларацията се казва, че решението е взето независимо от течащата процедура за проверка по сигнала на студентите.

От СУ казват още, че Етичният кодекс на Университета постановява, че академичната свобода „не нарушава чуждото достойнство“. Припомнят също, че високите академични стандарти в СУ изключват превръщането на университетската катедра в трибуна за стигматизация на индивиди или цели групи. Нещо повече, подобно говорене ползва научно несъстоятелни понятия, хипотези и подходи в разрез със съвременните изследователски постижения.

От СУ подчертават, че всякакви дискриминационни, расистки и отричащи равноправието послания противоречат на ангажимента към демокрацията и рушат нашите традиции.

Припомняме, че преди седмица група студенти от университета написаха отворено писмо до ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и министъра на образованието Красимир Вълчев, в което определят лекциите на проф. Мирчев като расистки, ксенофобски, антисемитски и дори с нацистки теории.

Те настояха Мирчев да бъде уволнен. От своя страна проф. Мирчев заяви, че няма да подава оставка и няма да промени лекциите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Персоналът в Котелската болница отказва да обслужва COVID пациенти
Персоналът в Котелската болница отказва да обслужва COVID пациенти
1000 безплатни антигенни теста са осигурени от Община Дупница
1000 безплатни антигенни теста са осигурени от Община Дупница