НОВИНИ

КЗК установи злоупотреба с господстващо положение на групата "Лукойл"

Николай Минков
от Николай Минков
15:52, 11.11.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
кзк установи злоупотреба господстващо положение групата лукойл
Слушай новината

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи злоупотреба с господстващо положение на групата "Лукойл". Това е констатирал антимонополния орган, на база на резултатите от образувано антитръстово производство.

От КЗК съобщават още, че предвид социално-икономическата значимост на горивата и прякото им въздействие върху цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, е извършен анализ на конкурентната среда на пазарите по веригата на реализация на автомобилните горива.

Комисията е установила, че група "Лукойл" притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на автомобилни горива. Дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение чрез съвкупност от действия, изразяващи се в непредоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива, се посочва още в заключението на КЗК.

Според КЗК установените практики представляват една обща стратегия на групата за създаване на пречки пред вноса на горива в страната и следва да се квалифицират като едно нарушение, тъй като са насочени към един и същ антиконкурентен резултат.

В анализа на антимонополния орган се посочва още, че тези действия на групата "Лукойл" ограничават конкуренцията още на първото ниво по веригата на реализация на нефтопродуктите – при производството и вноса, което позволява поддържането на лидерската позиция на група "Лукойл" в страната на следващите нива – търговията на едро и дребно.

Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да доведе до пренасочване на търсенето към горива с местен произход, т.е. тези на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите.

Поведението представлява злоупотреба с господство, както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като ограничавайки вноса на територия на страната, може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки, посочват още от комисията.

Дружеството има право да отговори на твърденията в срок от 60 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният Спартак Плевен вече е с нов треньор
Баскетболният Спартак Плевен вече е с нов треньор
Задържаха мъж на входа на Велико Търново - превозвал сакове с наркотици
Задържаха мъж на входа на Велико Търново - превозвал сакове с наркотици