КЗП: При отменена почивка парите се връщат до година след края на извънредното положение

от БНТ
10:34, 03.08.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Бизнес

При отменена закупена пакетна почивка туроператорът може да ни предложи ваучер, потребителят не е длъжен да се съгласи с него, след което може да се постигне споразумение за заместващ пакет, т.е. туристът да пътува на по-късен етап. Aкo туристът отново не постигне споразумение с туроператора, едва тогава той може да иска възстановяване на парите и то да се случи до 12 месеца от обявяване на края на извънредното положение. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ главният директор "Контрол на пазара" в КЗП Игнат Арсенов.

Той отбеляза, че в огромна част от случаите туристите или са получили ваучер, или са взели заместващ пакет.

Арсенов каза, че Комисията на потребителите работи активно през летния сезон въпреки неговото по-късно започване поради епидемиологичната обстановката и извънредното положение.

Вече сезонът е започнал, изтече един месец от него и се получават и първите сигнали за разлика от преди 1-ви юли, когато се получаваха сигнали предимно свързани с пакетни почивки, където туристите искаха да пътуват, т.е. техните почивки бяха отменени или те искаха да ги отменят, когато пътуват в чужбина поради извънредното положение и съответно те искаха да си върнат парите, каза Арсенов.

Започват и сигналите, които са свързани с конкретния туристически сезон, а именно сигналите от Черноморието. Те много често са свързани с неспазване на хигиената.

Комисията за защита на потребителите могат да реагират, когато мястото за настаняване не съответства на съответната категория, услугите, които ни се предоставят, не съответстват на това, което ни е било оферирано, обаче когато има лоши хигиенни условия, тогава РЗИ могат да проверят, уточни Арсенов.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Млад моторист е с опасност за живота след катастрофа с автобус в София
Млад моторист е с опасност за живота след катастрофа с автобус в София
Белият дом потвърди: Президентски избори ще има на 3 ноември
Белият дом потвърди: Президентски избори ще има на 3 ноември