НОВИНИ

Проф. Христова: Коронавирусът се предава на по-далечно разстояние при силен говор

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 03.08.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Здраве

Коронавирусът се предава с пръските, отделени от нас, само че те не са, само когато кихаме и кашляме, а дори когато говорим. Това каза в студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя отбеляза, че при по-силен говор вирусът се предава по-далече, но и при нормален говор човек може да се зарази на разстояние по-малко от метър.

Време е да се отнесем по-сериозно към собственото си поведение, да не бъдем безотговорни, да знаем, че рискуваме да разболеем не само себе си, но да разболеем и нашите близки, категорична бе проф. Христова.

По думите й разхлабването на мерките се е схванало като липса на необходимост от мерки, "т.е. като пълното им отричане".

Въпрос на лична отговорност на всеки е да носи маска, когато общува с някой друг - да бъде на дистанция поне метър и половина, два, каза проф. Христова.

Умира се от коронавирус, а не с коронавирус. Всъщност да, действително, нисък е процентът сравнително, т.е. на стотина заразени глобално смъртността е между 3 и 3,5%, само че няма гаранция къде ще удари - и млади, и стари. Да, предмино по-възрастните с повечето увреждания, младите не са застраховани, продължи тя.

Христова каза, че има тенденция на повече заразени млади хора и съответно покачване на смъртността и при тях.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторантьор: Намаляване на ДДС на вино и бира е хубава, но закъсняла мярка
Ресторантьор: Намаляване на ДДС на вино и бира е хубава, но закъсняла мярка
Над 18 милиона заразени с COVID-19 по света
Над 18 милиона заразени с COVID-19 по света