НОВИНИ

Лъчезар Борисов: Спадът на БВП заради Covid-кризата ще e под 7%

Николай Минков
от Николай Минков
15:22, 13.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Нови мерки за подпомагане на бизнеса бяха обсъдени на среща на министъра на икономиката с работодатели и синдикати.

Лъчезар Борисов очаква по-малък спад в ръста на Брутния вътрешен продукт за 2020-та спрямо обявените от ЕК и Международния валутен фонд прогнози за България.

Около 10% ще бъде спадът на икономиката за третото тримесечие, вместо прогнозите за минус 20 на сто, прогнозира Министърът на икономиката.

"Към края на годината, разбира се, растежът ще бъде отрицателен. Надявам се да е в по-добри нива от това, което са международните прогнози. На годишна база това, което ние прогнозираме е, че се надяваме спадът да бъде по-малък от прогнозираното, както казах, т.е. по-малко от минус 7%.", каза министър Борисов.

Нови мерки за подпомагане на бизнеса обсъдиха Министерството на икономиката, бизнеса и синдикатите.

Първите две се финансират с 400 млн. от европейския фонд за справяне с епидемията, насочени към малки и средни фирми.

Едната е за проекти, свързани с дигитализация, възстановяване и растеж,а втората - за цифрови и зелени иновации. Изискването към фирмите е да участват с 20% съфинансиране.

Ще влязат в сила и две нови мерки за възстановяване на най-пострадалите предприятия от епидемията със средства от ЕС.

За целта от ОПИК се преразпределят около 80 млн. лв. за т.нар. малки големи- компании, които не са включени в досегашната помощ. Все още обаче не е постигнат консенсус с работодателите дали това да са компании, с оборот над 300 хил. или над 500 хил. лв.

Максималният размер на помощите за тях ще е 50 хил.,но се обсъжда вариант те да нараснат на 100.

Други 82 млн. лв., отново от оперативната програма, ще бъдат насочени към фирмите за колективни средства за защита, хигиенно оборудване, за пренастройване на бизнеса за дистанционна работа и помощ на работниците.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Намерихме вътре такъв паричен масив, така да го кажа, за подобряване на условията на труд. За гарантиране безопасността на работещи и служители, за реорганизация на работните места, за индивидуални и колективни защитни средства и т.н.

Огнян Атанасов, КНСБ: Средствата, които ще бъдат отпуснати, съм убеден, че ще бъдат в помощ. Ние, разбира се, ще настояваме това да стане с комитетите по условията на труд по места, за да бъдем сигурни, че тези средства ще отидат по предназначение.

Бизнесът похвали новия подход на Министерството за подпомагане на фирмите.

Виолин Ненов, Асоциация на индустриалния капитал в България: От една страна вече имаме една по-сериозна публичност и информираност, от втора страна много по-пряк диалог между министерство и въобще между институциите и работодателските организации.

Ако парламентът приеме законодателни промени за процедурите при разходването на евросредства, новите мерки могат да влязат в сила още през септември.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ихинио Марин: Дойдох в Лудогорец, за да вкарам много голове (ВИДЕО)
Ихинио Марин: Дойдох в Лудогорец, за да вкарам много голове (ВИДЕО)
Ники Михайлов: Безкрайно съм съкрушен! Прекланям се пред теб.
Ники Михайлов: Безкрайно съм съкрушен! Прекланям се пред теб.