НОВИНИ

Тежко е състоянието на фелдшера с COVID-19 в Пазарджик

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 13.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
Регионални

Днес се очакват резултатите от последните 18 PCR теста на служителите на Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик. Вчера стана ясно, че седем души там са с положителни проби за коронавирус.

Заразени са лекар, двама специалисти по здравни грижи, санитар, медицинска сестра и двама шофьори на линейки.

Центърът на Спешна помощ в Пазарджик остава в денонощен работен режим въпреки, че за по-малко от два месеца коронавирусната инфекция извади от графика 11 служители.

"Дано да не се налага да вземем план Б - спиране на отпуски, прекратяване на отпуски, имаме състав. При нас има доста хора, които са на половинки, на половин щат, на четвърт щат, така че имаме готовност", каза д-р Борис Манев, директор на ЦСМП - Пазарджик.

Остава тежко състоянието на фелдшера, за който се предполага, че е заразил цяла смяна от звеното. Той е настанен в болница и е на апаратно дишане. От другите шестима служители само един е с леки симптоми, а останалите са в домашна карантина и под наблюдение.

"Не се се налагат допълнителни мерки, налага се един, който ние сме предписали на директора на ЦСМП, ежедневен мониторинг върху използването на личните предпазни средства", заяви за БНТ д-р Магдалена Станева от РЗИ Пазарджик.

Служителите от спешния център, които сега имат и много извънредни дежурства, искат по - надеждни защитни средства.

Петя Дишкова - главна сестра на ЦСМП - Пазарджик: Ако има вариант, когато се мисли за защитните гащеризони, които ползваме ние, нека бъдат еднократни, а не многократни. Това страшно много ни затруднява.

Ковид-кризата принудила спешните медици да настояват пред здравното министерство и за преоценка на категорията труд на служителите и създаване на възможности за специализация.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраниха джипове до Седемте рилски езера
Забраниха джипове до Седемте рилски езера
Франция засилва военното си присъствие в Средиземно море
Франция засилва военното си присъствие в Средиземно море