Проф. Габровски: Надявам се пътеките за медицинска дейност да получат 10% увеличение

от БНТ
09:34, 13.08.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Здраве

Предстои подписван на анекс на Националния рамков договор за увеличаване на различни пътеки за медицински дейности, включително и тази за COVID-19.

Става дума за една доста по-мащабна промяна, която на практика ще обхване всички пътеки, заяви в студиото на Сутрешен блок заместник-директорът на "Пирогов" и заместник-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

Ритъмът на работа на болниците беше нарушен значително в резултат на ковид-епидемията. Ние досега винаги сме получавали заплащане за това, че лекуваме пациентите и нашето заплащане винаги е зависело от това колко пациенти лекуваме, обясни проф. Габровски.

По думите му кризата коренно е променила ситуацията.

"Ние от една страна трябваше да имаме пълна готовност за поемане на пациенти с всякакви заболявания, от друга страна нямаше този нормален пациентопоток,в който ние можем да осигурим финансирането на лечебните заведения и заплатите на персонала, консумативи и т.н.", каза Габровски.

Той обясни, че в резултат на това е било взето решението да се покриват 85% от очакваните разходи, независимо от изработеното през месеца, което по думите му е "много важен механизъм, осигуряващ оцеляването на болниците в началото на тази криза".

"Сега ни предстои една зима, която е изпълнена с неизвестни и трябва да се осигурят възможно най-добрите условия, за да могат болниците и здравната система да функционират нормално. Именно в основата на всичко това е този анекс", подчерта заместник-председателят на БЛС.

По думите му този анекс ще обхване всички пътеки и изрази надежда да получат поне 10-процентно увеличение, като "тези за инфекциозни болести и за ковид-лечение, увеличението ще бъде още по-голямо".

"Вероятно ще започне разплащане на част от неразплатената медицинска дейност от 2015 и 2016 г", заяви Габровски.

Заместник-председателят на БЛС припомни, че тогава е имало "дейност, която беше изработена, фактурирана един вид към НЗОК, но не беше по различни обстоятелства разплатена".

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почина легендарният български вратар Бисер Михайлов
Почина легендарният български вратар Бисер Михайлов
Параатлет търси средства, за да направи рампа в блока си
Параатлет търси средства, за да направи рампа в блока си