НОВИНИ

Здравният министър: Огнището в спешната помощ в Пазарджик е контролирано

bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 12.08.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Регионални

Още седем медици от Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик са дали положителни проби за коронавирус. Заразени са лекар, двама специалисти по здравни грижи, санитар и двама шофьори на линейки. Заради ситуацията в областния град тази вечер в Пазарджик пристигна здравният министър.

Към момента работата на спешния център протича нормално. Удължени са някои графици на медиците, така че да могат да се покрият всички дежурства.

Утре се очакват резултатите от още 18 проби и ако се окаже, че има и други заразени, има създадена организация да бъдат командировани при нужда лекари от други градове.

Според РЗИ се касае за пренасяне на заразата по битов път и тя тръгва от фелдшер техен колега, който до 1-ви август е бил в отпуска, не е бил на работа. Връщайки се на работа, пламва буквално цялата смяна. Фелдшерът е обаче в изключително тежко състояние - на командно дишане. Останалите са на домашно лечение.

"Организацията, която сме предприели по отношение на обезпечаването на цялата област както с болнични легла, така и с медицински екипи, към настоящия момент е абсолютна и достатъчна да гарантира нуждата на областта. Освен това огнище, което в момента имаме в Центъра за спешна медицинска помощ, което в момента изглежда контролирано и санирано, ако мога така да кажа, нямаме някакви други големи огнища за разпространение на болестта, които да чакаме или да ни изненадат", каза проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е състоянието на язовирите, които захранват Черноморието?
Какво е състоянието на язовирите, които захранват Черноморието?
Продължават протестите в Беларус
Продължават протестите в Беларус