НОВИНИ

Продължават протестите в Беларус

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:16, 12.08.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Протестите в Беларус не стихват трета поредна нощ. Те избухнаха след обявяването на резултатите от изборите в неделя, според които Александър Лукашенко печели шести президентски мандат.

Първите дипломати на страните от Европейския съюз ще обсъдят ситуацията в Беларус на извънредно заседание в петък, свикано по инициатива на Полша.

Стотици демонстранти изпълниха улиците на Минск и през изминалата нощ. Отново имаше сблъсъци със силите на реда. По данни на вътрешното министерство, 51 демонстранти и 14 униформени са пострадали.

В Брест, до полската граница, силите на реда са стреляли във въздуха с бойни патрони заради протестиращите, въоръжени с метални пръти, които игнорирали предупрежденията на полицията. Президентът Лукашенко коментира протестиращите.

Александър Лукашенко, президент на Беларус: Основната част от, така наречените, протестиращи са хора с криминално минало и безработни. Нямат работа и затова - нека да вървят по улици и булеварди. Затова, призовавам и предупреждавам всички: Тези, които нямат работа, трябва да си намерят.

На заседание на Съвета за сигурност в Минск той посочи приоритетите на властта.

Александър Лукашенко, президент на Беларус: Най-важните задачи за правителството са осигуряване на безопасността на гражданите, защита на конституционния ред и нормална работа на държавните органи на управление.

Жени, облечени в бяло, проведоха мирна акция в Минск с искане задържаните демонстранти да бъдат освободени.

Литва, Полша и Латвия изразиха готовност да посредничат между властите в Беларус и опозицията. Президентът на Литва, където в момента е опозиционната кандидатка Светлана Тихановска, постави като условия за преговори спирането на насилието срещу демонстранти и освобождаването на задържаните. Той предупреди, че ако преговорите бъдат отхвърлени, като път за решаване на кризата, следват санкции - или на европейско, или на национално ниво.


Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър: Огнището в спешната помощ в Пазарджик е контролирано
Здравният министър: Огнището в спешната помощ в Пазарджик е контролирано
Блокадата на кръстовището пред Община Варна остава
Блокадата на кръстовището пред Община Варна остава