НОВИНИ

Съмнения за ефикасността на руската ваксина. Москва - ваксината е безопасна

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:14, 12.08.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Първата ваксина срещу коронавируса би могла да е достъпна през есента. Но овладяването на пандемията може да отнеме по-дълго време според водещия германски институт по инфекциозни болести "Роберт Кох".

Много страни изразиха съмнения за ефикасността на руската ваксина заради липсата на време за необходимото тестване, Москва отхвърли опасенията.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че руската ваксина, за която Москва съобщи вчера, не е преминала достатъчно изпитания.

Европейски здравни експерти смятат, че без пълни данни за изпитанието на препарата ще бъде трудно да се повярва в ефикасността му.

САЩ също изразиха съмнения относно руската ваксина. Според Москва, твърденията, че ваксината й "Спутник V" не е безопасна, са безпочвени.

Михаил Мурашко, министър на здравеопазването на Русия: Руската ваксина е решение, базирано на определени клинични знания и данни.

Междувременно италиански области налагат карантина на италианци, които се завръщат от рискови зони като Испания, Гърция и Малта.

Германия регистрира най-голямото дневно увеличение на заразени от три месеца насам. Според властите - това се дължи на завръщането на летовниците в страната.

Броят на заразените в Сърбия намалява втора поредна седмица. В Белград, хората се редят на опашки, за да се тестват. Институтът по вирусология отваря в 8, желаещите са там от 4 сутринта.

От днес носенето на маска на обществени места в Брюксел е задължително, а традиционният маратон в Париж е отложен за 15 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестно автошествие и във Велико Търново
Протестно автошествие и във Велико Търново
Мащабна кражба на ток за добив на криптовулта разкриха в Кюстендил
Мащабна кражба на ток за добив на криптовулта разкриха в Кюстендил