НОВИНИ

Русия регистрира ваксина срещу Covid-19, една от дъщерите на Путин се ваксинира

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 11.08.2020
Чете се за: 00:53 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Първата ваксина срещу Covid-19 в света беше регистрирана в Русия. От 1 януари догодина тя ще бъде достъпна за всички, съобщиха от Москва. Европейската комисия отделя 128 млн. евро за 23 нови изследователски проекта, свързани с болестта. Заразените с коронавируса по света са над 20 млн.

Първата ваксина срещу Covid-19 в света получи регистрация от руското министерство на здравеопазването, съобщи президентът Владимир Путин.

Владимир Путин: Тя работи ефективно, формират се антитела и стабилен клетъчен имунитет. Знам това, тъй като една от дъщерите ми се ваксинира, участва в експеримента. След първата инжекция температурата ѝ беше 38 градуса, на другия ден - 37 и нещо и толкова. След втората ваксинация температурата малко се вдигна, но после спадна.

Успехът беше сравнен с изстрелването на първия в света изкуствен сателит и нарекоха ваксината "Спутник V". Вече има заявки за един милиард дози. Световни фармацевтични компании обаче изказват опасения, тъй като ваксината не е минала третата фаза на клинични изпитания. Няма данни дали е безопасна за всякакви пациенти и за масово приложение. СЗО обсъжда с руските здравни власти нейното преквалифициране.

Тарик Ясаревик, говоритгел на СЗО: Преквалифицирането на всяка ваксина включва щателен преглед и оценка на всички необходими данни за безопасност и ефективност.

В Брюксел подкрепят нови проекти за справяне с пандемията на стойност 128 милиона евро.

Соня Господинова, говорител на ЕК: Финансирането засяга 347 изследователски екипа от 40 държави и ще позволи на изследователите да се борят срещу пандемията и нейните последици.

Фондът за научни изследвания, свързани с Covid-19, е на стойност 1,4 млрд. евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
34-и ден протести в София: Организаторите обявиха общонационален митинг в четвъртък
34-и ден протести в София: Организаторите обявиха общонационален митинг в четвъртък
Народното събрание ще заседава извънредно в четвъртък
Народното събрание ще заседава извънредно в четвъртък