НОВИНИ

Блок в Русе се руши заради неуредици в управлението на етажната собственост

bnt avatar logo
от БНТ
16:22, 11.08.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Регионални

Липса на домоуправител и неуредици в управлението на етажната собственост водят към разруха блок в центъра на Русе. 15-етажната сграда се намира точно срещу един от символите на града- Пантеона на възрожденците, но състоянието й се влошава с всяка изминала година и живеещите в нея я определят като бомба със закъснител.

Ежедневно покрай блок „Сердика“ преминават стотици русенци и гости на града, което обаче се оказва, че не е много безопасно. А основните проблеми идват от залепените по фасадата на блока плочи от т.нар. русенски камък, които са неустойчиви на времето.

От Община Русе вече са издали предписания към живеещите в блока за обезопасяване и възстановяване на фасадата.

Катя Павлова, Дирекция „Инфраструктура, строителен и инвеститорски контрол“ в Община Русе:
От собствениците изискваме обратна връзка, за това как виждат ремонта в бъдеще и следим и констатираме това да е изпълнено в рамките на предвидения от тях срок.

За поддържането на сградата отговаря именно етажната собственост, което обаче се оказва, че за блок „Сердика“ е проблем.

Атанас Господинов, отдел „Управление на етажната собственост“ в Община Русе: За целта, им са пуснати писма, абсолютно на всички в етажната собственост. Да си свикат общо събрание, да си изберат управление и вече управителният съвет е този, който ще движи въпросните ремонти.

Подобни писма до собствениците на жилища в блок „Сердика“ се оказа, че има и от края на миналата година, но резултат от тях няма, освен още падащи плочи към оживения тротоар покрай сградата.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плоча падна и смачка автомобил пред НАП в София
Плоча падна и смачка автомобил пред НАП в София
Николай Бареков с протестна акция пред имот в "Буджака", свързан с Иво Прокопиев
Николай Бареков с протестна акция пред имот в "Буджака", свързан с Иво Прокопиев