НОВИНИ

Протестна подписка заради недостиг на вода в пловдивското село Белащица

bnt avatar logo
от БНТ
12:06, 11.08.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Регионални

Протестна подписка заради недостиг на вода направиха жители на пловдивското село Белащица. И докато хората се оплакват от безводие, в дерето край селото всяка секунда изтичат десетки кубици вода.

Село Белащица се намира на по-малко от 10 км от Пловдив и през последните години се превърна в притегателен център за много пловдивчани, които се преместиха да живеят.

Разрастването на село обаче вече влече своите негативи. Старата преносна мрежа често аварира. Нивото на налягането на водата е много ниско и на фона на общото безводие край дерето на селото ежеминутно се излива огромно количество вода от старо водохващане.

Сериозните проблеми с водата в Белащица започнали преди повече от 8 години, когато в селото имало и режим на водата.

Ани Кабалова: Явно проблемът със старата мрежа също си оказва влияние, много често това предизвиква аварии по трасето, което оставя цели улици без вода.

Юлия Бачева: Всяко лято от юни месец, от сутрин до вечер, има проблем в различните краища на Белащица, селото ни се разраства, последните 10 години нови млади семейства идват с деца и става много трудно и проблемно.

Отчаяни хората правят подписка с настояване проблемът с водата скоро да бъде решен. В близост до селото изтичат без полза стари гравитачни води, с които са се захранвали преди години.

Костадин Николов - кмет на с. Белащица: По данни на човек, който го е замерил около пет литра в секунда, водата е гравитачна от изворите на Калоян дере.

От водното дружество казаха, че са започнали процедура за включване на изтичащата вода в захранването на селото. За целта Басейнова дирекция трябва да определи санитарна зона и да изследва качеството на водата, която се излива в дерето.

Инж. Красимир Божков - ВиК-Пловдив: Няма как да присъединя един извор, който видно може да е с чиста вода,. докато не минат всички необходими процедури и лабораторни изследвания, защото това е и здравето на хората.

От община „Родопи" са задействали проект за цялостна рехабилитация на остарялата водопреносна мрежа, който ще струва близо два милиона лева.

Владимир Маринов - зам.-кмет на община "Родопи": На практика сме готови за абсолютно всички населени места. Между другото, Белащица, е първото село, което сме подали в три министерства за финансиране.

Местната власт обаче предупреждава хората в Белащица да не разхищават питейната вода като я ползват за поливане или да пълнят басейните си, които тук не са рядкост. А хората са категорични, че недоволството им ще расте, защото механизмите на институциите за справяне с проблема остават само на хартия.

Автор: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плувецът Цанко Цанков: Готов съм да подобря рекорда на Гинес
Плувецът Цанко Цанков: Готов съм да подобря рекорда на Гинес
Кузнецова също пропуска "US Open"
Кузнецова също пропуска "US Open"