НОВИНИ

Потушен е пожарът в Странджа - Сакар планина

bnt avatar logo
от БНТ
07:53, 11.08.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Регионални

Потушен е големият горски пожар в Странджа - Сакар, край Свиленград. Огънят обхвана площ от над 50 000 декара и е най-големият за това лято в цялата страна. Заради очакваните високи температури днес - обстановката в Хасковска област остава високорискова.

4 дни продължи борбата с огнената стихия в най-големият горски пожар за тази година. Противопожарни екипи от цялата страна, военни, горски, доброволци успяха да овладеят пожара, който унищожи хиляди декари смесена гора и земеделски площи. Предстои тепърва щетите да се изчисляват.

"По първоначални данни над 50 000 декара тука горя земеделска земя, пасища, стърнища и по-малко гори. Благодаря на всички, които се включиха в потушаването на този пожар. Изгоря само една необитаема къща, успяхме да запазим живота и здравето на хората и техните къщи", каза д-р Стефка Здравкова - областен управител на Хасково

Пожарът в Странджа - Сакар е тръгнал от Лесово, прехвърлил е река Тунджа и се е пренесъл в планината. Причината е изхвърлен фас от шофьор на турски ТИР.

"Това е безотговорност, която наказа стотици хиляди жители и горски животни, които измряха в пожара. За жалост това нанесе огромни щети на природата. Наистина призовавам още веднъж изключително отговорно да се борави със земеделска техника и да се внимава при боравенето с открит огън, при хвърлянето на фасове. Всяка една маловажна грешка може да предизвика в такива мащаби ситуация", каза областният управител на Хасково.

На място в района на пожара остават да дежурят 9 противопожарни екипа.

Междувременно стана ясно, че е задържан мъж причинил пожара в свиленградския квартал "Гебран". Той е запалил суха трева, огънят бързо се е разраснал и е подпалил незаконно сметище. При пожара изгоряха 10 селскостопански постройки и животни.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Хасърджиев: Здравната ни система продължава да не е готова да посрещне огромен наплив от хора
Д-р Хасърджиев: Здравната ни система продължава да не е готова да посрещне огромен наплив от хора
Стрелба около Белия дом, Тръмп за кратко е изведен от пресконференция
Стрелба около Белия дом, Тръмп за кратко е изведен от пресконференция