НОВИНИ

Втора нощ на протести в Беларус, един човек е загинал

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:31, 11.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
Европа

Втора на нощ на бурни протести в Беларус след президентските избори в неделя, и първа жертва. Загинал е човек при опит да хвърли експлозиви по органите на реда. Информацията е потвърдена от министерството на вътрешните работи.

Седем часа продължиха протестите, като на моменти напрежението ескалираше и се стигаше до сблъсъци. Демонстрантите строиха барикади и замеряха полицаите с коктейли МОлотов. Органите на реда отвръщаха с гумени куршуми и светлинно шумови гранати. В ранните часове на деня на деня улиците на града се успокоиха, всички барикади бяха премахнати.

Комуникацията в Минск е възможна само по телефон, каза Говорителят на Тихановска - Анна Красулина.

"Имаме хора, които регистрират извършените нарушения. Активистите са се насочили към секциите, за които има собствено проучване, че са гласували за Светлана, но там няма изнесени протоколи или за победител е обявен Лукашенко. Сега се изготвят тези списъци, за да бъдат представени като доказателство, че в тези секции преброяването е грешно и да се поиска повторно преброяване, или прегласуване - в тези конкретни секции. И хората го изискват, защото правото им е отнето, гласът им не е отчетен и изборът им е фалшифициран", каза Анна Красулина, говорител на Светлана Тихановска.

Според Красуилна, отсъствието на Тихановска няма да спре протестите.

"Светлана може да си остане този символ или да спре да бъде. По същество тя изпълни своята роля, своята мисия. Тя вдигна народа, въодушеви го, накара го да си повярва. И сега хората наистина се борят за себе си, разбирате ли. Те се борят не лично за Светлана Тихановска, те се борят за бъдещето на децата си. Светлината стигна до изборите, гласува, и подаде жалба в ролята си на кандидат-президент. Мисля, че повече не можеше да се очаква", каза Анна Красулина, говорител на Светлана Тихановска

Според официалните данни - победител във вота от неделя е Александър Лукашенко с 80% от гласовете, а за основния му опонент - Светлана Тихановска, са гласували по-малко от 10 на сто. Според Лукашенко протестите са дирижирани от чужбина. Той каза, че няма да позволи Беларус да бъде потопена в хаос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коронавирусът няма сезонен характер, без необходими мерки втората вълна в неизбежна
Коронавирусът няма сезонен характер, без необходими мерки втората вълна в неизбежна
Варна осъмна блокирана след снощния протест
Варна осъмна блокирана след снощния протест