Инж. Маринковски: Над 80% от пожарите са в резултат на човешка небрежност

от БНТ
08:34, 11.08.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Сигурност и правосъдие

Близо 40 горски пожара са станали от началото на годината на територията на Югозападното държавно предприятие. То обхваща държавни горски територии в седем административни области и изключително голям обем от земна площ. Девет известителни кули, оборудвани със специализирана техника локализират и сигнализират за горски пожари на територията на Благоевградска област. Информацията се получава в единния противопожарен център.

Деветте кули обхващат 80% от горските територии на Благоевградска област, това посочи инж. Василий Маринковски, ЮЗДП. Той обясни, че те са ситуирани на територията на областта, тъй като високият процент на растителността е с висока пижораопасност - това са иглолистни дървесни видове. Кулите са снабдени с няколко камери, като едни от тях са с инфрачервени лъчи. Тези камери покриват периметър 15 км. При получаване на сигнал за открит пламък или дим, незабавно се информира съответното териториално поделение, за да може да се предприемат своевременни мерки.

Инж. Маринковски призна, че проблемите с горските пожари са много сериозни. Освен кулите се разчита и на високопроходими автомобили, които да осигурят достъп до възникнал пожар и да се транспортира съответната техника дотам. Той апелира за внимание на гражданите, за да не се създават условия за възникване на пожари при боравенето с огън при високите температури навън, тъй като статистиката показва, че над 80% от пожарите са в резултат на човешка небрежност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Северните части на Австралия с мерки до 2022 година
Северните части на Австралия с мерки до 2022 година
Сър Шон Конъри е най-добрият Джеймс Бонд
Сър Шон Конъри е най-добрият Джеймс Бонд