НОВИНИ

На Орлов мост има коридор за автомобили със специален режим

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
08:05, 11.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

34-и ден протести и блокирани кръстовища в София. Ситуацията на Орлов мост е спокойна.

Високите температури принудиха протестиращите да стоят на сянка под шатрите. Някои от тях работят от там.

Три са булевардите, които днес са блокирани.

Министерски съвет - Орлов мост - и тази нощ недоволните от управлението на страната шестваха между двата палаткови лагера отцепили пространството за протести. Факлите се превърнаха в символ на Орловия град, а вувузелите за момент бяха заглушени от звънците на кукери.

Трасето по "Цар Освободител" вече дава поле за различно творчество. Пред Министерския съвет барикадата беше от книги - подарък за премиера. Нощта преминава спокойно, без инциденти, а леките провокации са потушавани от самите протестиращи.

Палатковият лагер на майките от "Системата ни убива" тази нощ блокира движението по булевард "Дондуков", след като движението по Васил Левски пред ректората беше освободено като жест на добра воля и знак за премиера Борисов да вземе правилното решение.

"Когато ние погледнем очите на нашите деца, техния поглед ни подсказва какво трябва да правим ние. Правилното беше да подаде оставка, изненада ни неприятно и това е нашият отговор", каза Нели Димитрова - майка "Системата ни убива" .

От другата страна - в палатковия лагер на жълтите павета на площад "Независимост" тази сутрин все още стоят белезите на нощта - книгите събрани да подкрепят барикадата. Четивата са от различни жанрове, на няколко езика.

Николай Димитров: Решихме да поемем тази инициатива, да знаят бъдещите управници, че трябва да са прочели повече от една книга и да бъдат по-широко скроени относно културата на това общество.

И в другия край на барикадите - в Орловия град започват просветителска дейност - Лятна школа за Малките орли, както са нарекли лагеруващите занималнята за децата на протестиращите. В Школата като учители доброволстват протестиращи с дарби.

Жени Буда: Те са много творчески, рисуване, музика, създаване на приказки истории и игри. Те са по-скоро развлекателни дейности. Учим ги най-вероятно да останат в техния свят на фантазия.

Протестиращите казват, че малките се учат и на история, която в момента се пише пред очите им от техните родители в Орловия град.

Валентин Митов: Засега оставаме тук, но обмисляме и други варианти. Обмисляме по-решителни действия, тази политическа криза не може да продължава вечно.

През деня е оставен коридор за преминаване на линейките през барикадата на Орлов мост.

Градският транспорт се движи с променен маршрут. Отсечката от ул."Оборище" до ул."Шипка" е затворена заради ремонт на топлопровод.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сър Шон Конъри е най-добрият Джеймс Бонд
Сър Шон Конъри е най-добрият Джеймс Бонд
Д-р Хасърджиев: Здравната ни система продължава да не е готова да посрещне огромен наплив от хора
Д-р Хасърджиев: Здравната ни система продължава да не е готова да посрещне огромен наплив от хора