НОВИНИ

35-и ден на протести: Три столични кръстовища остават блокирани

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:03, 12.08.2020 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас

Три блокирани столични кръстовища, протестен автопоход и акция пред германското посолство в 35-ия ден на протести.

Палаткови лагери са разположени пред Президентството, при Софийския университет и на Орлов мост. Исканията остават същите - оставка на правителството и на главния прокурор.

Към 23.00 часа протестът преминава без сериозни провокации. Няма и нови спонтанни блокади.

На кръстовището на Орлов мост демонстрантите използват пейки, кофи за боклук и дървени палети, за да преградят палатковия лагер.

След 21.00 часа по традиция протестиращите, които се събраха в триъгълника на властта, тръгнаха на шествие към Орлов мост.

Към 20.00 часа протестът протича спокойно. Викове "оставка" и "мафия" и тази вечер огласят площад "Независимост".

Продължават изказванията от трибуната на протеста. Беше обявено, че утре демонстрантите ще посрещнат депутатите с домати пред Народното събрание.

Част от протестиращите виждат в новите антикризисни мерки на правителството опит да се потуши напрежението и по този начин да се стигне до сваляне на барикадите. Те са категорични, че няма да отстъпят от исканията си.

В 18.30 тази вечер пред германското посолство в София се проведе протестна акция под надслов: "Масово затваряне на очи". Целта на организаторите е по този начин да призоват Германия да заеме ясна позиция за случващото се в България.

Организаторите призовават германските политически лидери да поставят въпроса за корупцията в България, както за отклоняването на евросредства.

По-рано днес от посолството излязоха с позиция относно обявения протест. В нея се посочва, че решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България. В позицията се казва още, че застъпничеството за върховенство на закона и борбата с корупцията са важен елемент от германското председателство на Съвета на ЕС.

Нощта премина спокойно без сериозни провокации.

Домати и топчета с боя летяха вчера вечерта пред Министерския съвет. Недоволните от управлението на кабинета "Борисов 3" традиционно се насочиха от триъгълника на властта към Орлов мост в шествие. По пътя си издигнаха нова блокада - пред Ректората на Софийския университет. Там движението беше свободно само за ден, след като майките от "Системата ни убива" преместиха лагера си и блокираха бул. "Дондуков".

София осъмна с 3 блокирани кръстовища и палаткови лагери.

От тази сутрин Орлов мост и Ректората се превръщат в свободна пешеходна зона за четене и спорт. Според Валентин Маринов - върнал от чужбина за протеста и останал цяла нощ в палатковия лагер като нощна стража заяви, че нощта е минала без провокации към протестиращите нито полицейска намеса.

"Това е едно важно място пред Ректората, което показва ценностната система на държавата и е важно като сигнал към обществото", категоричен е Маринов.

Протестиращите приемат с овации и подписката на учените от БАН, които събраха близо 170 подписа срещу управляващите. На тези, които са недоволни от блокадите и трудностите, които създават, заявиха, че приемат мнението им, но целта на блокадите е в интерес на всички.

"Когато се правят ремонти по булевардите в София по 6 месеца, по 1 година, тогава никой не недоволства. Така че да почакат още малко да изтърпят. Това е в интерес на обществото и на самите тях, не само на самите протестиращи", каза още един от протестиращите Валентин Маринов.

Заради блокадите трафикът в центъра на София се пренасочва по обходни маршрути, като в Центъра за управление на трафика постоянно се следи потока от автомобили, за да не се получават задръствания.

Инж. Димитър Петров, Център за Управление и анализи на трафика - София: В момента е блокирано движението по "Дондуков" до бул. "Мария Луиза" и "Цар Освободител", на бул. "Цар освободител" между "Дондуков" и "Раковска". Също кръстовищата на Ректората и Орлов Мост. Единствената алтернатива, която е останала на ринга на "Васил Левски" и на "Цар Освободител", така че цялото движение е пренасочено по бул. "Сливница" и "Данаил Николаев" и това е най-натоварената точка към момента. На бул. "Драган Цанков" и "Евлоги и Христо Георгиеви" от седмица работи нова програма на светофарната уредба, която в случая работи доста добре и няма задръстване там към момента.

Затварянето на Цариградско шосе при Орлов мост натоварва друг голям столичен булевард.

Инж. Димитър Петров: Ситняково се явява единствената алтернатива на хората, които се придвижват от Изток на Запад транзитно, така че е нормално да се натовари.

И градският транспорт остава с променен маршрут, като линиите, които за ден възстановиха движението си по булевард "Васил Левски", днес отново променят графика си.

Инж. Димитър Петров: Повечето линии, които минават през Орлов мост, част от тях въртят преди Орлов мост и се връщат обратно по Цариградско шосе, други, които минават през "Васил Левски", част от тях въртят на Сточна гара.

Центърът за градска мобилност актуализира маршрутите си и ги публикува на фейсбук страницата си, за улеснение на пътуващите. За момента единствено метрото остава незасегнато от блокадите и с непроменен график.

Автор: Тихомир Игнатов, Николай Минков, Боряна Черганова

Снимки: Десислава Кулелиева, Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Променят организацията на болницата в Добрич
Променят организацията на болницата в Добрич
Джо Байдън предложи първата чернокожа жена за вицепрезидент
Джо Байдън предложи първата чернокожа жена за вицепрезидент