НОВИНИ

Джо Байдън предложи първата чернокожа жена за вицепрезидент

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:55, 12.08.2020 (обновена)
Чете се за: 02:19 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС

Повратна точка в историята на американските избори. Кандидатът на демократите за Белия дом Джо Байдън номинира за първи път чернокожа жена - за свой вицепрезидент.

Камала Харис беше негов сериозен съперник за номинацията, а сега надеждите са да се превърне в негово силно оръжие за спечелване на битката с Доналд Тръмп за президент.
Защо решението му е историческо и как се променя картата на изборните нагласи?

Тя не иска да бъде наричана женския вариант на Обама. Има собствен почерк.

Запознайте се с третата жена в историята на САЩ номинирана за вицепрезидент - Камала Харис. Преди нея тази чест е оказвана на Сара Пейлин от републиканците и на Жералдин Фераро от демократите, но никоя не стига до заветния пост. Защо Джо Байдън предпочете Камала Харис?

Плюсовете й - опитна и обиграна, привърженик на лявоцентристка политика, млада е - на 55, а Байдън през ноември ще навърши 78. Умее да събира пари - има достатъчно влиятелни и богати приятели. А данни от миналата година показват, че в семейната сметка със съпруга й има около 5 милиона и 800 хиляди долара.

Критиките на Харис към Байдън на дебатите между претендентите за Белия дом бяха особено остри, а изборът й ще затвърди репутацията му на широкоскроен човек, който търси и намира консенсус. Възможно е обаче Харис да донесе и редица негативи на кампанията й - мнозина посочват, че с избора й Байдън става по-уязвим за атаки. Тя може да задава важните въпроси, но постиженията й като сенатор и главен прокурор са умерени към скромни. По време на вътрешната надпревара сред кандидатите на демократите, Харис демонстрира известни колебания по редица политики, сред които здравеопазване и образование, а и склонност да променя позициите си.

"За мен е голяма чест да обявя, че избрах за свой вицепрезидент Камала Харис - безстрашен боец за обикновения човек, и един от най-добре служещите на страната си хора", написа Джо Байдън в
Туитър.

"За мен е чест да се присъединя към екипа като кандидат на нашата партия за вицепрезидент, и да направя каквото е необходимо, за да стане той Главнокомандващ", написа къщо в Туитър Камала Харис.

В лагера на демократите не скриха възторга си, републиканците бяха умерени. Президентът Доналд Тръмп припомни сблъсъка между Байдън и Харис в по- ранен етап на кампанията.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Тя беше много, много гадна - една от причините, които ме изненадаха... Тя показа голямо неуважение към Джо Байдън. Много е трудно да избереш някого, казал толкова ужасни неща - по време на дебатите за номинацията на Демократическата партия, тя каза ужасни неща за "Сънливия Джо".

С избора си Байдън спази обещанието, дадено през март, да избере жена, и отговори на очакванията от последните месеци, че заради антирасистките протести, ще избере чернокож кандидат. Предполага се, че везните в нейна полза е наклонило познанството и работата й с починали син на Джо Байдън - Бо.

Камала Харис е на 55, родена в Оукланд, Калифорния. Майка й е индийка, баща й - от Ямайка. Аз съм просто американка, казва Харис за себе си.

В близо 20 годишната си кариера има значителен списък с постижения, пред които стои определението "първи" - първата чернокожа жена, избрана за прокурор на окръг в Калифорния, първата жена главен прокурор на щата, първият сенатор с индийски корени.

Известна е с обещанието си да промени системата отвътре, настоява за мащабна реформа на полицията. Има и редица противоречиви решения, сред които - отказ да разследва убийството на двама чернокожи от полицаи преди пет години. Омъжена е за адвоката Дъглас Емхоф, нямат деца. Камала е запален кулинар, колекционира кецове. Името й на индийски означава "лотус".

Смятана е за една от изгряващите звезди на Демократическата партия и мнозина не изключват, че това няма да е първата кандидат президентска кампания, в която участва.

На този етап Джо Байдън води уверено пред Тръмп. Проучване на Ипсос/Ройтерс от миналата седмица показва 10% преднина за Джо Байдън. Тенденцията се запазва вече месеци наред. Четем обаче социологията с едно наум, защото преди 4 години и Хилари Клинтън беше сочена за победител.

А ако обаче на 3 ноември спечели Джо Байдън, Камала Харис ще стана първата жена, първата чернокожа и първата с азиатски корени, която ще заеме поста вицепрезидент на САЩ.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
35-и ден на протести: Три столични кръстовища остават блокирани
35-и ден на протести: Три столични кръстовища остават блокирани
Само Рилски спортист от българските отбори е подал заявка за участие във ФИБА Европа
Само Рилски спортист от българските отбори е подал заявка за участие във ФИБА Европа