НОВИНИ

София остава с три блокирани кръстовища и палаткови лагери

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
12:06, 12.08.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Вече 35 дни протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор.

Тази сутрин София осъмна отново с три блокирани ключови кръстовища, след като палатковият лагер при Ректората на Софийския университет беше възстановен.

Трафикът в центъра на столицата се пренасочва по обходни маршрути.

В обедните часове полицейски служители извършиха проверка на личните документи на хората в палатковия лагер на Ректората заради сигнал за провокатор.

Към 12 ч на обяд ситуацията е спокойна, а протестиращите заявиха, че блокадата ще продължи докато не бъдат изпълнени исканията им за оставка на правителството и главния прокурор.

Домати и топчета с боя летяха в нощта преди 35-ия ден на антиправителствени протести пред Министерския съвет. Недоволните от управлението на кабинета "Борисов 3" традиционно се насочиха от от триъгълника на властта към Орлов мост в шествие.

По пътя си издигнаха нова блокада - пред Ректората на Софийския университет. Там движението беше свободно само за ден, след като майките от "Системата ни убива" преместиха лагера си и блокираха бул. "Дондуков".

София осъмна с три блокирани кръстовища и палаткови лагери. От тази сутрин Орлов мост и Ректората се превръщат в свободна пешеходна зона за четене и спорт.

Според Валентин Маринов, който се е върнал от чужбина за протеста и останал цяла нощ в палатковия лагер като нощна стража, нощта е минала без провокации към протестиращите, нито полицейска намеса.

Протестиращите приемат с овации и подписката на учените от БАН, които събраха близо 170 подписа срещу управляващите. На тези, които са недоволни от блокадите и трудностите, които създават, заявиха, че приемат мнението им, но целта на блокадите е в интерес на всички.

Заради блокадите трафикът в центъра на София се пренасочва по обходни маршрути, като в Центъра за управление на трафика постоянно се следи потока от автомобили, за да не се получават задръствания.

Затварянето на "Цариградско шосе" при Орлов мост натоварва друг голям столичен булевард. "Ситняково" се явява единствената алтернатива на хората, които се придвижват от изток на запад транзитно, обяснява от Центъра за управление и анализ на трафика.

Градският транспорт остава с променен маршрут, като линиите, които за ден възстановиха движението си по бул. "Васил Левски", днес отново променят графика си.

Центърът за градска мобилност актуализира маршрутите си и ги публикува на Фейсбук страницата си за улеснение на пътуващите.

За момента единствено метрото остава незасегнато от блокадите и с непроменен график.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец привлече нападател от Испания
Лудогорец привлече нападател от Испания
МС отпуска допълнителни средства за ученици, студенти, млади семейства и болници
МС отпуска допълнителни средства за ученици, студенти, млади семейства и болници